Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Από σήμερα οι αιτήσεις στο ΔΝΤ για τον-(ην) διάδοχο της Λαγκάρντ - Υποψήφια ξανά η σιδηρά κομψή κυρία 

Η πρώτη πενταετής θητεία της Λαγκάρντ ως διευθύνων σύμβουλος λήγει στις 5 Ιουλίου, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ Αλεξέι Μόζιν δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής έως τις αρχές Μαρτίου.

Η Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, εκλέχθηκε το 2011 με αντίπαλο υποψήφιο τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Ογκουστίν Κάρστενς, για να αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εν μέσω ενός σεξουαλικού σκανδάλου.

«Η εκτελεστική επιτροπή έχει υιοθετήσει μια ανοιχτή, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στον προηγούμενο γύρο», είπε ο Μόζιν σε δήλωσή του. «Οι υποψήφιοι μπορούν να προταθούν από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου ή από εκτελεστικό διευθυντή. Όπως πράξαμε και στο 2011, σκοπεύουμε να βγάλουμε απόφαση με ομοφωνία».

Η Λαγκάρντ, που χαίρει θετικών κριτικών από διεθνείς ηγέτες, είπε τον Οκτώβριο ότι ήταν «έτοιμη να υπηρετήσει» για μια ακόμα θητεία, αλλά αυτό εξαρτώνταν από τα μέλη του ΔΝΤ. Προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει άλλες υποψηφιότητες για την ανώτατη θέση του ΔΝΤ.

Η μια πιθανή δυσκολία είναι ότι η Λαγκάρντ θα χρειαστεί να παρουσιαστεί σε γαλλικό δικαστήριο τον Δεκέμβριο για να δικαστεί με κατηγορίες αμέλειας σχετικά με το ρόλο της σε μια αποζημίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών. Η Λαγκάρντ έχει αποφασίσει να εφεσιβάλλει την διαταγή διεξαγωγής δίκης και έχει πει ότι έπραξε με γνώμονα το συμφέρον της γαλλικής πολιτείας και υπό πλήρη νομική συμμόρφωση. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της και στην ικανότητά της να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της με επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής του Ταμείου, βελτιώθηκε η κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης, παρατάθηκαν δανειακά προγράμματα στην δανειοδοτούμενη Ελλάδα, και προστέθηκε το κινεζικό νόμισμα γιουάν στο καλάθι των βασικών αποθεματικών νομισμάτων του ΔΝΤ.

Επίσης, πέρσι το Ταμείο κέρδισε την αποδοχή από το αμερικανικό κογκρέσο ενός προγράμματος-σταθμού μεταρρυθμίσεων που δίνουν μεγαλύτερο ευθύνη αποφάσεων στην ψήφο της Κίνας και εκείνη άλλων σημαντικών αναδυόμενων αγορών.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ