Τσακαλώτος: Εμείς καλέσαμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα - Έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη σε ασφαλιστικό & δημοσιονομικό αλλά δεν μας πειράζει

Σε απευθείας μετάδοση από το Υπουργείο Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε στη Δημόσια Τηλεόραση.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το άγχος του ΔΝΤ είναι οι αριθμοί να βγαίνουν. Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 να βγαίνει. Γιατί όπως σας είπα, αυτό που είπα στους έξι υπουργούς Οικονομικών, αν δεν αλλάξει σελίδα η Ελλάδα εγκαίρως αυτό το πρόγραμμα δεν θα βγει, δεν θα μπορέσει αυτό το πρόγραμμα να δουλέψει όπως θέλουμε εμείς και οι εταίροι».

«Δεν θα ξανακάνουμε το λάθος με τις ατέρμονες συζητήσεις όπου το review, η αξιολόγηση δεν τελείωνε ποτέ» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στην έναρξη της αξιολόγησης με μια διατύπωση η οποία εμπεριέχει έμμεση κριτική τόσο προς τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και στα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ

«Εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καταλαβαίνουμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχυ και στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό. Παρ' ότι το ΔΝΤ έχει υψηλότερες απαιτήσεις εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχει στο πρόγραμμα» συνέχισε ο υπουργός των Οικονομικών.

Πάντως κάλεσε τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ξεκαθαρίσουν αν οι διαρροές είναι δικές τους διαρροές. «Δεν έχουμε ενημέρωση ότι θέλουν νέα μέτρα» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι οι δανειστές θεωρούν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

Με την Όλγα Γεροβασίλη να βρίσκεται στα αριστερά του, πράγμα ασυνήθιστο αν όχι πρωτοφανές, αφού ποτέ ως τώρα κυβερνητική εκπρόσωπος δεν βρισκόταν δίπλα σε υπουργό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως εις ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό στόχο, τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα.

Για να στοιχειοθετήσει τον ισχυρισμό του επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ΦΠΑ που εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ενώ, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και τα συνολικά φορολογικά έσοδα τον δεκέμβριο του 2015 ήταν αυξημένα κατά 29% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014. 

«Οταν έχουμε τα στοιχεία να ρθούνε τα τεχνικά κλιμάκια και πολύ σύντομα να έρθουν και οι επικεφαλής των θεσμών» απάντησε ο υπουργός των Οικονομικών στο ερώτημα πότε θα επιστρεψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ