Eldorado Gold: Αναστέλλουμε την επένδυση μας γιατί γίναμε πολιτικό παιχνίδι - 600 μένουν ήδη άνεργοι 

Σε αναστολή των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα προχωράει η Eldorado Gold, μετά από ένα έτος αντιπαραθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση που συμπεριλαμβάνει ανακληθείσες και καθυστερημένες άδειες από την πολιτεία.

 

Επίσημες ανακοινώσεις έκανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από την Αθήνα, όπου βρίσκεται, ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής Πολ Ράιτ, σε συνέχεια ενημερωτικής ανακοίνωσης της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος).
Οπως τόνισε ο κ. Ράιτ:

Η εταιρεία ξεκινά κύκλο συναντήσεων με πολιτικά κόμματα και φορείς. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σεβ. Αύριο αναμένεται να γίνει συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.
Αναστέλλει το έργο σε Σκουριές (επένδυση 300 εκατομμυρίων) και το έργο στην Ολυμπιάδα αν δεν εγκριθεί η άδεια εντός 3μήνου
Αξιολογεί το επενδυτικό πρόγραμμα στο μεταλλείο Στρατωνίου (επένδυση 25 εκατομμ.)
 

Παγώνει το έργο Περάματος και Σαπών στη Θράκη
Ο κ. Ράιτ τόνισε ότι η εταιρεία περιμένει περιμένει πάνω από δύο χρόνια την άδεια γεωτρήσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Από το 2012 δημιουργήσαμε 2.000 άμεσες και 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας και επενδύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Εχουμε πληρώσει φόρους πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για Σκουριές και Ολυμπιάδα», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Ράιτ.

«Πολιτικοποίησαν την επένδυση»

«Επενδύουμε σε πολλές χώρες αλλά στην Ελλάδα η επένδυση μας πολιτικοποιήθηκε και αποτέλεσε πολιτικό παιχνίδι» είπε ο κ. Ράιτ, σημειώνοντας πως οι έλληνες υπουργοί Οικονομικών καλούν τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. «Εμείς είμαστε το παράδειγμα για τους ξένους επενδυτές. Πρέπει να είμαστε εταίροι με την κυβέρνηση και να έχουμε καλή συνεργασία για να πετύχει η επένδυση και για δικό μας όφελος και για την οικονομία» τόνισε ο Δ.Σ. της εταιρίας.  Σημειώνεται ότι από την πλευρά της εταιρίας έχει ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά δεν έχει μέχρι τώρα υπάρξει ανταπόκριση.

Κατά τη διάρκεια των έργων στη Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός θα συνεισφέρει:

1 δις κοινωνική ασφάλιση
1,5 δις μισθοί
100 εκατομμύρια σε συλλόγους και τοπικούς φορείς
150 εκατομμύρια σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις
75 εκατομμύρια σε έργα υποδομής στην περιοχή
2,5 δις και άνω σε πληρωμές σε τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών

Χτύπημα στην οικονομία
Πρόκειται για την πρώτη και ίσως τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας, συνολικού ύψους 1,2 δις. ευρώ που κατεβάζει ρολά με τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και απώλεια θέσεων εργασίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να προσελκύσει νέους επενδυτές.

 

«Έχουμε λειτουργήσει με καλή πίστη και η Ελληνικός Χρυσός έχει συμμορφωθεί με όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όμως, λόγω των δυσμενών συνθηκών είναι συνετό να μειώσουμε την επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή», αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο η εταιρεία.

Η ευθύνη στο υπουργείο Ενέργειας
Η καναδική εταιρεία αποδίδει πλήρως την αλλαγή της πολιτικής της στην Ελλάδα στη στάση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, την οποία χαρακτηρίζει «ανοιχτά συγκρουσιακή» και υποστηρίζει ότι η θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός» «αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική, λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του υπουργείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων “ρουτίνας”, που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου».
 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια. Βέβαια, το ποτήρι ξεχείλισε πέρσι, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέστειλε τις τεχνικές μελέτες του έργου, γεγονός που είχε επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.

Η καναδική εταιρεία συνέδεσε τη στάση που θα κρατήσει στην επένδυση από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην χορήγηση των σχετικών αδειών για την υλοποίηση του έργου. Eνημερώνoντας το επενδυτικό κοινό αναλυτικά για τη μέχρι τώρα στάση των ελληνικών αρχών απέναντί της επισημαίνει ότι τα έργα στην Ελλάδα έχουν αξιόλογη προοπτική, με αποδεδειγμένα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, αλλά οι σημαντικοί κίνδυνοι που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσει τις δραστηριότητες και το προσωπικό.
 

Προειδοποίησε ακόμη ότι εκτός από την αναστολή της κατασκευής στο ορυχείο των Σκουριών, θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Έχει σταματήσει κατασκευαστικές εργασίες στον Λόφο Περάματος και τις Σάπες, ενώ μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.

Αν χορηγηθούν οι άδειες, το έργο θα ξαναρχίσει
Ωστόσο, η καναδική εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης
των δραστηριοτήτων και των επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, εάν χορηγηθούν εγκαίρως οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει πραγματική σχέση συνεργασίας, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της «Ελληνικός Χρυσός» και του ελληνικού Δημοσίου. «Ελπίζουμε να επαναρχίσουμε τις δραστηριότητες και τα επενδυτικά σχέδιά μας στην Ελλάδα μόλις έγκαιρα χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει μία πραγματική σχέση συνεργασίας στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους 


«Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε και άλλες θέσεις εργασίας αλλά η πολιτική του υπ. Περιβάλλοντος δεν μας το επιτρέπει»

Στη δήλωσή της η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι σε αυτή φάση, η εταιρεία θα προτιμούσε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να προωθήσει την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, στη Χαλκιδική αλλά και των μεταλλείων στη Θράκη. «Έχουμε, όμως ταυτόχρονα, καθήκον απέναντι σε όλους τους μετόχους και κοινωνικούς εταίρους μας και οι σημαντικοί κίνδυνοι στο χρονοδιάγραμμα και στη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας και το προσωπικό» αναφέρει.

Στις Σκουριές 600 εργαζόμενοι θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Αυτό θα γίνει σταδιακά, καθώς θα διατηρηθούν οι εργαζόμενοι που είναι αναγκαίοι για τις βασικές λειτουργίες και για διάστημα 3-4 μηνών, που έχει θέσει ως χρονικό πλαίσιο η εταιρία για να πάρει τις εγκρίσεις αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στην Ολυμπιάδα 500 εργαζόμενοι κινδύνευουν να απολυθούν. Σε αυτή την περίπτωση το έργο συνεχίζεται και είναι εν αναμονεί των εγκρίσεων που θα καθορίσουν αν θα συνεχιστεί ή όχι η επένδυση. Στην περίπτωση που δεν γίνουν απαραίτητες ρυθμίσεις η εταιρεία θα προχωρήσει σε αναστολή δραστηριοτήτων και μείωση προσωπικού.

Εχει επενδύσει 700 εκατ. δολάρια, έχει δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίαςΜέχρι σήμερα, στην χώρα μας η Eldorado Gold έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολ. ΗΠΑ στην κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και πληρωμές φόρου 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο και έχει δημιουργήσει περίπου 2.000 άμεσες θέσεις στην Ελλάδα. Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, ο κ. Ράιτ θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα Μεταλλεία.

Δυσφορία στην Κομισιόν για την αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές  


Δυσφορία επικρατεί στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις σχετικά με την επένδυση της Εldorado στις Σκουριές της Χαλκιδικής και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναστέλει το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών της πλάνων.

Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για την απόφαση που αφορά την επιχείρηση, πρόσθεσε: «Θέλω να πω απλώς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να τραβήξει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των τις υφιστάμενες».

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη εξαπέλυσε το ΠΟΤΑΜι για το χειρισμό τους στο θέμα της Eldorado Gold.

Κατηγορεί ως ανίκανη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον Πάνο Σκουρλέτη ότι δεν νοιάζεται για τις οικογένειες των εργαζομένων στις Σκουριές αλλά την ίδια ώρα φροντίζει για τον διορισμό στο δημόσιο των συζύγων και των φίλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «η ανεργία ανεβαίνει, η κυβέρνηση μιλάει για προσέλκυση επενδύσεων και η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας- ύψους 1,2 δισ. ευρώ- φεύγει.

Η αποχώρηση του Καναδικού Ομίλου θα προκαλέσει ζημιά εθνικών διαστάσεων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει υπέρ της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Ο υπουργός Σκουρλέτης όμως δε νοιάζεται. Φροντίζει για τον διορισμό στο δημόσιο των συζύγων και των φίλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να σκεφθεί και τις οικογένειες των 2.500 εργαζομένων στις Σκουριές;»

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην El Dorado

"Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε.  Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία,τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες.

Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorado εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον".

Σκουρλέτης για Eldorado Gold: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας "Eldorado Gold", για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.

"Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος" είπε και πρόσθεσε: "με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας".

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: "όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή".
"Δεν είμαστε εμείς αυτοί που 'κόβουμε' τις γέφυρες επικοινωνίας" επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ