Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Οι νέες παγίδες στη ρύθμιση των 100 δόσεων - Ευκολότερη η έξοδος από τη ρύθμιση

Η παραμονή των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο φαίνεται πως γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Για 880.000 φορολογούμενους η κατάσταση δυσκολεύει που είχαν ενταχθεί πέρσι τον Μάιο, μετά τη χθεσινή εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπου προστίθενται και νέα εμπόδια ειδικά για ρυθμίσεις νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μετά την επιβολή από τον Νοέμβριο του 2015 επιτοκίου 5,05% ακόμη και για οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ με ελάχιστες εξαιρέσεις με νέα εγκύκλιο του ο εκτελών χρέη γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Μπάκας περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες πάγιας ρύθμισης των 12 μηνών για νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές κάνοντας έτσι πιο εύκολη την έξοδο των φορολογουμένων και από την ρύθμιση των 100 δόσεων.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «Η πάγια ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες του 30% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματός του, όπως αυτό προκύπτει από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους».

Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ  που είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και επιθυμεί να ρυθμίσει και νέες οφειλές, οι συνολικές υποχρεώσεις του πρέπει να ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, δηλαδή το 30% του εισοδήματός του. Διαφορετικά θα αναγκαστεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του κανονικά ή να χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Εμπόδια μπαίνουν για τους μεγαλοφειλέτες και τις επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 50.000 ευρώ τα οποία έχουν ρυθμίσει μέσω των 100 δόσεων. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει εντάξει σε ρύθμιση (πάγια των 12 δόσεων) τις νέες οφειλές, μόνο εφόσον αποδείξει την οικονομική αδυναμία για την καταβολή αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης. Η σχετική αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση υποβάλλεται με τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των νέων οφειλών πριν από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής των οφειλών στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξής τους υπηρεσία.

Η εγκύκλιος υπενθυμίζει και το σταδιακό περιορισμό του χρόνου που έχει κάποιος να αποπληρώσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε να διατηρήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση ή αποπληρωμή νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να γίνεται:

- από 16/12/2015 μέχρι 30/6/2016 εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες (όχι από την παραλαβή ενημερωτικού σημειώματος που ως τώρα ερχόταν με 10-15 ημέρες καθυστέρηση).

- από 1/7/2016 μέχρι 31/12/2017 εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

- από 1/1/2018 εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή χωρίς καμία ημέρα καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ