Σουηδία & Δανία κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες - Έντονη αντίδραση από την Γερμανία

Να περιορίσουν τις εισροές μεταναστών και προσφύγων φαίνεται πως επιθυμούν η Δανία και η Σουηδία, έπειτα από την ανακοίνωση τους πως επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους.

Οι δύο χώρες έλαβαν χωριστά νέα μέτρα με στόχο να περιορίσουν τη ροή προσφύγων στις επικράτειές τους, προκαλώντας τις ζωηρές επικρίσεις της Γερμανίας, για την οποία η συνθήκη Σένγκεν "κινδυνεύει".  

Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα, η Σουηδία επιβάλλει πλέον την επίδειξη ενός δελτίου ταυτότητας για όλα τα πρόσωπα που φθάνουν από τη Δανία, χώρα γειτονική η οποία απάντησε αμέσως επιβάλλοντας ελέγχους στα δικά της σύνορα με τη Γερμανία.  

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή Τύπου στην Κοπεγχάγη ο υπουργός Εσωτερικών L. Rasmussen, η Δανία είναι αναγκασμένη να έχει πλέον αυστηρό έλεγχο στα σύνορά της με τη Γερμανία, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς χαρτιά. Το νέο καθεστώς θα ισχύει αρχικά για δέκα ημέρες και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί.

Η Γερμανία, η οποία υποδέχθηκε το 2015 περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, υπενθύμισε δια του υπουργείου της επί των Εξωτερικών πως "η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ένα πολύτιμο αγαθό" στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Η σύμφωνία του "Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά κινδυνεύει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Μάρτιν Σέφερ, καθώς γύρω στα δέκα κράτη μέλη της συνθήκης έχουν αποκαταστήσει σε διάφορους βαθμούς τους ελέγχους στα σύνορά τους, ορισμένα υψώνοντας μάλιστα φράκτες για να εμποδίζουν τη διέλευση μεταναστών (Ουγγαρία, Σλοβενία).  

Η Σουηδία έχει δεχθεί περισσότερες από 150.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου το 2015, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 άτομα διασχίζουν τη γέφυρα του Oresund, που συνδέει τις πόλεις της Σουηδίας Μάλμε και Lund με την πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη. Ο υπουργός Μεταφορών της Δανίας Hans Christian Schmidt εξέφρασε τη λύπη του για τους ελέγχους γεγονός που χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενοχλητικό».

Παράλληλα κάλεσε τη σουηδική κυβέρνηση να πληρώσει το κόστος, στη δανική εταιρεία σιδηροδρόμων DSB, το οποίο έχει εκτιμηθεί σε 134.000 € ανά ημέρα. Από την πλευρά της η Υπουργός Υποδομών Anna Johansson είπε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ότι οι νέοι κανόνες θα αλλάξουν, αν υπάρξει μια «δραματική μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ