Επιστήμονες στην Αμερική θέλουν να κλωνοποιήσουν αρχαίο δένδρο ηλικίας 2.000 ετών

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν εναλλακτικά τη μακροβιότητα του σημαντικού δέντρου.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες θα προσπαθήσουν να κλωνοποιήσουν ένα δέντρο ηλικίας 2.000 ετών, που ονομάζεται Lady Liberty, που βρήσκεται σε εθνικό πάρκο της πολιτείας της Φλόριντα. Το δέντρο δεν βρίσκεται υπό άμεσο κίνδυνο, αλλά οι προληπτικές ενέργειες είναι απαραίτητες μετά τον εμπρησμό του 2012 που οδήγησε στην απώλεια ενός μεγαλύτερου συγγενικού δέντρου, ηλικίας 3.500 ετών. Και εκείνο το δέντρο, με την ονομασία Senator, είχε προηγουμένως κλωνοποιηθεί, και σήμερα βρίσκεται στο ίδιο πάρκο, με ύψος ήδη 16 μέτρα.

Τρεις ειδικοί από την οργάνωση για αρχαία δέντρα Archangel με βάση το Μίσιγκαν, συνέλεξαν δείγματα από το 30μετρο κυπαρίσσι  και προχώρησαν στην απαραίτητη καλλιέργεια για τη διαδικασία της κλωνοποίησης.

Η οργάνωση ειδικεύεται σε μια τεχνική κλωνοποίησης, που λειτουργεί με το να ωθεί κλαδιά του δέντρου να αναπτύξουν τις δικές τους ρίζες. Η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί σε 150 διαφορετικά είδη, και το 90 τοις εκατό των προσπαθειών κλωνοποίησης έχει στεφθεί με επιτυχία, οδηγώντας σε πολυάριθμες μεταφυτεύσεις.

Οι δειγματολήπτες της Lady Liberty παρατήρησαν πως δεν υπήρχε ιδιαίτερη νέα ανάπτυξη στην κορυφή του δέντρου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην του απομένουν πολλά χρόνια ζωής. Ο Ντέιβιντ Μιλάρκ, μάλιστα, επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης, είναι πιο απαισιόδοξος εκτιμώντας πως το δέντρο «δεν θα βρίσκεται εδώ τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ