11 Γενάρη συνεχίζεται η δίκη της Χ.Α - Πρόεδρος: Το μόνο που κάνατε ήταν να συλλάβετε έναν Ρουπακιά που πήγαινε αργά - αργά

Στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάθεση του αστυνομικού.

Με επικρίσεις της προέδρου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σχετικά με τον τρόπο που έδρασαν οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ, Δημήτρης Μπάγιος, του οποίου η κατάθεση διεκόπη χθες, όταν λιποθύμησε εξεταζόμενος από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, δήλωσε ικανοποιημένος για τις ενέργειες της ομάδας του το βράδυ που μαχαιρώθηκε ο μουσικός.

«Εμάς μάς έστειλαν για να δώσουμε εικόνα, όχι να τους πιάσουμε, ούτε εξοπλισμό, ούτε εκπαίδευση έχουμε» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο μάρτυρας διευκρίνισε πως παρόλα αυτά «πιάσαμε τον δράστη» ενώ προκάλεσε την έκπληξη της κ. Λεπενιώτη όταν κατέθεσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του έλαβαν έπαινο για τον τρόπο που λειτούργησαν.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Πρόεδρος: Μιλήσατε εκ των υστέρων με κάποιον ανώτερο τι θα έπρεπε να είχε γίνει για να μην υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα;
Μάρτυρας: Όλοι έλεγαν ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε.
Πρόεδρος: Ποιος είναι αυτός που σας επιβράβευσε;
Μάρτυρας: Ακόμα και ο Αρχηγός της Αστυνομίας.
Πρόεδρος: Επίσημα το λέτε αυτό;
Μάρτυρας: Υπάρχει κι έπαινος.
Πρόεδρος: Γιατί σας επαινεί;
Μάρτυρας: Γιατί συλλάβαμε το δράστη.
Πρόεδρος: Αφού δεν έτρεχε να φύγει, ήταν προς έπαινο ότι τον πιάσατε; Μου κάνει εντύπωση που σας επαίνεσαν ότι πιάσατε το δολοφόνο.

Μάρτυρας: Τι θέλατε να κάναμε; Να πάμε οκτώ στους πενήντα; Ήταν αδύνατον, εγώ ό,τι μου λένε κάνω, ο επικεφαλής έχει την ευθύνη. Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ κατέθεσε ότι δεν μπορούσε να αποτρέψει το αιματηρό περιστατικό και πως φοβήθηκε όταν είδε την ομάδα των συγκεντρωμένων στο σημείο της δολοφονίας Φύσσα.
Μάρτυρας: Είδα τους συναδέλφους μου να τραβάνε τον Φύσσα δεξιά που τους είπε «όχι εμένα ρε παιδιά αυτός με μαχαίρωσε». Ήταν κάποιοι στο σημείο που έτρεχαν να φύγουν.
Πρόεδρος: Όταν διασχίζατε το δρόμο, το αυτοκίνητο το είχατε δει;
Μάρτυρας: Ήταν παρκαρισμένο ανάποδα στην Τσαλδάρη. Όταν έφτασα εγώ, οι δύο συνάδελφοι έβγαζαν έξω από το αυτοκίνητο τον Ρουπακιά. Εγώ έκατσα στην άκρη να διασφαλίσω τον χώρο. Κοίταξα για μάρτυρες, όλοι έλεγαν «τώρα ήρθαμε».
Πρόεδρος: Πιάσατε κανέναν από αυτούς που έτρεχαν;
Μάρτυρας: Δεν ήταν δική μας δουλειά. Αυτοί που έφτασαν πρώτοι έπρεπε να το κάνουν. Εμείς δεν θα αφήναμε τον τραυματισμένο, η ομάδα δεν σπάει δεν θα πήγαινα μόνος μου να κυνηγήσω 15 άτομα.
Πρόεδρος: Μπορούσατε να αποτρέψετε την εξέλιξη, να προλάβετε κάτι;
Μάρτυρας: Τι να προλάβουμε; Με τα δεδομένα που είχαμε διαθέσιμα δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, δεν ξέραμε, δεν είμαστε αρκετοί. Το Κέντρο μας έστειλε για να δώσουμε εικόνα, όχι να τους πιάσουμε, ούτε εξοπλισμό, ούτε εκπαίδευση έχουμε ...γι αυτά υπάρχουν η ΔΕΛΤΑ και τα ΜΑΤ.
Πρόεδρος: Εσείς για τι είστε;
Μάρτυρας: Για κλοπές, ληστείες.

Πρόεδρος: Και σήμερα μετά από τόσο καιρό  θεωρείτε ότι δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι ; Πήγατε απλά για να βλέπετε;
Μάρτυρας: Έπρεπε να στείλει το Κέντρο κι άλλους. Αργούν όμως αυτοί να έρθουν, είχε δοθεί σήμα.
Πρόεδρος: Ήρθαν;
Μάρτυρας: Εν καιρώ.
Πρόεδρος: Εν καιρώ....
Μάρτυρας: Ε, δεν πρόλαβαν
Πρόεδρος: Ή εσείς φταίτε ή εκείνος που διαβίβασε από το Κέντρο κι έστειλε τους οκτώ της ΔΙΑΣ. Εσείς το μόνο που κάνατε ήταν να συλλάβετε έναν Ρουπακιά που πήγαινε κι αργά -αργά.
Μάρτυρας: Δεν μας είπε κανείς τι γινόταν.
Πρόεδρος: Έπρεπε κάποιος να  έρθει και να σας το πει για να κυνηγήσετε τους υπεύθυνους; Αν σήμερα σας έστελναν σε ένα παρόμοιο περιστατικό έτσι θα λειτουργούσατε;
Μάρτυρας: Θα έκανα ό,τι μου έλεγαν.
Πρόεδρος: Εσείς πρωτοβουλία δεν παίρνετε;
Μάρτυρας: Ό,τι πουν οι επικεφαλής. Οι οκτώ δεν θα ελέγχαμε τους πενήντα, δεν κινδύνευε κανείς εκείνη τη στιγμή.
Πρόεδρος: Τότε πιστεύατε ότι ήταν άτομα της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Ναι
Πρόεδρος: Σε άλλο τέτοια περιστατικό έχετε τύχει;
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Φοβηθήκατε;
Μάρτυρας: Ναι ,σε κάθε περιστατικό υπάρχει φόβος κι εκεί είμαστε οκτώ  και ήταν πενήντα....
Πρόεδρος: Επιχείρησε κανείς να αποτρέψει τη σύλληψη του Ρουπακιά;

Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Εύκολη σύλληψη τελικά, ο ίδιος πήγαινε αργά κανείς δεν ήρθε να σας τον πάρει. Έφερε αντίσταση;
Μάρτυρας: Καμμία
Πρόεδρος: Είπε κάτι;
Μάρτυρας: Όταν τον ρώτησαν «γιατί  το έκανες αυτό», είπε «γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου». Είχαν τσακωθεί μεταξύ τους πριν από αυτό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ