Μοσκοβισί: Όφελος 1 δισ. για την Ελλάδα από τις διευκολύνσεις της Ε.Ε.

Ειδικά μέτρα για την Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «απελευθερώνουν» 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2015 και το 2016, προκειμένου να δοθεί άμεση ώθηση στις επενδύσεις.
 

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε απάντησή στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο κ. Παπαδημούλης είχε καταθέσει ερώτηση στην Επιτροπή, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κομισιόν να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τους μηχανισμούς με τους οποίους μπορεί να επιταχυνθεί η νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Ο κ. Μοσκοβισί στην απάντησή του καλεί την Ελλάδα να κάνει χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας που συντονίζεται από τη νέα υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (ΥΣΔΜ) της Επιτροπής. Όπως διευκρινίζει, οι λεπτομέρειες της τεχνικής βοήθειας έχουν συμφωνηθεί στο σχέδιο τεχνικής συνεργασίας για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η στήριξη εφαρμόζεται ήδη για ορισμένες βασικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.


Επίσης, για την περίοδο χρηματοδότησης 2007-2013, επισπεύδεται η πληρωμή του 5 % που συνήθως παρακρατείται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και η εφαρμογή ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ ύψους 100%. Τα δύο αυτά μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Ελλάδα το 2015 και το 2016. Για την περίοδο 2014-2020, το ποσοστό προχρηματοδότησης για τα προγράμματα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) αυξήθηκε κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει εμπροσθοβαρή καταβολή 0,5 δισ. ευρώ το 2015 και επίσης 0,5 δισ. ευρώ το 2016. Ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στην Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ