Οι κρισιμότερες εκλογές στην Ισπανία των τελευταίων 40 ετών - Η πιο αμφίρροπη αναμέτρηση μετά τη δικτατορία του Φράνκο

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισπανοί για τις βουλευτικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων κρίνεται ότι θα είναι το πιο αμφίρροπο των τελευταίων 40 ετών.

Χαρακτηριστικό της ρευστότητας του σκηνικού είναι και το γεγονός ότι ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους από τα 36,5 συνολικά εκατομμύρια δήλωσε αναποφάσιστος ακόμα και μόλις μερικές ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα. 

Οι ισπανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, μετά από τέσσερα ταραχώδη χρόνια που «είδαν» τη χώρα να πλήττεται από την χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της και από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς που έπληξαν την εμπιστοσύνη των ισπανών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9:00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 20:00 ενώ λίγη ώρα μετά θα δουν το φως της δημοσιότητας των exit poll.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών συνέκλιναν στο ότι το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα κερδίσει, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών.
Τη δεύτερη θέση αναμένεται να καταλάβουν οι Σοσιαλιστές ενώ το κόμμα Podemos, το οποίο εναντιώνεται στις πολιτικές λιτότητας, και το φιλελεύθερο Ciudadanos (Πολίτες) διεκδικούν την τρίτη θέση και την πιθανότητα να καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει στις μετεκλογικές συνομιλίες.

Όπως φαίνεται από αυτές, η σημερινή διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στο "τέλος" του δικομματικού συστήματος και σε αναγκαστικές συμμαχίες κομμάτων.

Οι γενικές εκλογές διενεργούνται επίσης εν μέσω μιας ταχύτατα βελτιούμενης οικονομίας, αλλά και εν μέσω μιας έντονης πολιτικής αναμέτρησης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη και της περιοχής της Καταλονίας που έχει στο μυαλό της την αυτονόμηση.

Ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός και ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, ελπίζει πως η βελτίωση της οικονομίας –και ο φόβος των ψηφοφόρων για την πολιτική αστάθεια- θα του εξασφαλίσουν μια δεύτερη θητεία, παρά τα χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο κάποτε κυριαρχούσαν το Λαϊκό Κόμμα και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές θα πρέπει να «κάνει χώρο» για δυο ακόμα νεοεισερχόμενους –το αντιμνημονιακό κίνημα Podemos και το κεντρώο κόμμα Ciudadanos. Αν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι σωστές, τότε τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Podemos επωφελούνται μιας στροφής στην προτίμηση του κοινού προς τα δυο αυτά κόμματα, ενώ υποχωρεί η προτίμηση προς τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos.

Για την επόνενη ημέρα, υπάρχουν τρία βασικά σενάρια. Το πρώτο είναι ένας συνδυασμός του Λαϊκού Κόμματος με τους Ciudadanos. Αναλόγως του τελικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας, τα δυο κόμματα μπορεί να έχουν αρκετές θέσεις στη βουλή ώστε να εκλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό. Ο δεύτερος συνδυασμός είναι οι Ciudadanos με τους Σοσιαλιστές. Ωστόσο, αν συμβεί αυτό, θα χρειαστούν το ακροαριστερό κίνημα Podemos είτε να στηρίξει τον υποψήφιό τους ή να απέχει από τον τελικό γύρο της ψηφοφορίας. Ένας συνδυασμός του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές (αλλά και τους ηγέτες των κομμάτων) απίθανος.

Έτσι, υπάρχει ένα ακόμα πιθανό αποτέλεσμα: αν τα κόμματα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, η Ισπανία θα πρέπει να πάει σε επαναληπτικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο, είναι πως ούτε οι Ciudadanos ούτε οι Podemos θα συμμετέχουν ως εταίροι μειοψηφίας με υπουργική εκπροσώπηση σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Όποια στήριξη προσφέρουν στα άλλα κόμματα, θα έρθει υπό την μορφή κοινοβουλευτικής στήριξης προς τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία και για συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ