Ποια είναι τα μυστικά του "mega deal" της συγχώνευσης ΜΕΤRΟ – Βερόπουλος

Απαιτούνται 120 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές και επενδύσεις της Βερόπουλος. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών για την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή του βρίσκεται το deal της METRO με τη Βερόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συμφωνία βάσει της οποίας η METRO αποκτά το ελληνικό τμήμα της Βερόπουλος. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει έγγραφη έγκριση της συμφωνίας από τις τράπεζες, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

*Γράφει η Αλεξάνδρα Γκίτση στο euro2day.gr

Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της METRO κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη, υπάρχει καταρχήν προφορική συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στο σχέδιο που έχει καταθέσει η αλυσίδα του για την απόκτηση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Βερόπουλος. Η συμφωνία της METRO με την αλυσίδα Βερόπουλος, όπως ανέφερε ο κ. Παντελιάδης στο Euro2day.gr, προβλέπει την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων της Βερόπουλος -σ.σ. 100 εκατ. ευρώ είναι δάνεια και 65 εκατ. ευρώ είναι leasing- και τη λήψη νέων δανείων για αποπληρωμή υποχρεώσεων και νέες επενδύσεις σε βάθος τριετίας. Σε ό,τι αφορά στο σκέλος της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων, η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του επιτοκίου, που σήμερα είναι μεσοσταθμικά στο 7-8%, σε τέτοια επίπεδα που να είναι βιώσιμο, όπως ανέφερε ο ίδιος, και την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων σε βάθος 12ετίας.

Εκτός από την αναχρηματοδότηση, η συμφωνία προβλέπει και τη λήψη νέων δανείων, το ύψος των οποίων ο κ. Παντελιάδης δεν θέλησε να αποκαλύψει. Ωστόσο, ανέφερε στο Euro2day.gr ότι η Βερόπουλος χρειάζεται περί τα 120 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε προμηθευτές, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους, και να υλοποιήσει επενδύσεις για την ανακαίνιση του δικτύου της. Μέχρι το τέλος Αυγούστου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Βερόπουλος στην αγορά άγγιζαν τα 60 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί προμηθευτές της να σταματήσουν να της παραδίδουν προϊόντα, κάτι που έχει επιβαρύνει την κατάστασή της. Προκειμένου να ανακόψει αυτή τη διαρροή προμηθευτών, ενόψει μάλιστα και της περιόδου των Χριστουγέννων, όπου η κατανάλωση είναι αυξημένη, η αλυσίδα με τη χθεσινή της επίσημη ανακοίνωση ότι υπέγραψε προσύμφωνο για την πώληση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της στη METRO επί της ουσίας έστειλε μήνυμα αφενός στις 4.500 εργαζομένους της και αφετέρου στους προμηθευτές της ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα περιέλθουν στη METRO οι κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων Βερόπουλος, που εκτείνεται σε 54 πόλεις της χώρας. Η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και στη Σερβία, όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα. Σε ό,τι αφορά στη METRO, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι εκ των ανταγωνιστών της έχουν αποβεί προς όφελός της. Ήδη τον τελευταίο μήνα οι πωλήσεις του δικτύου των σούπερ μάρκετ της (My Market) «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης 5-8%, ενώ άνοδο 10% καταγράφουν οι πωλήσεις των cash & carry καταστημάτων της, μετά την επιβολή των capital controls. Η αύξηση των πωλήσεων του δικτύου των cash & carry καταστημάτων της οφείλεται στο γεγονός ότι η αλυσίδα μετά την επιβολή των capital controls είχε εμπόρευμα, εν αντιθέσει με αρκετούς χονδρέμπορους, με αποτέλεσμα σήμερα το μερίδιό της στη συγκεκριμένη κατηγορία καταστημάτων να αγγίζει το 45% από 40% που ήταν πριν από τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ