All time classic σουβλάκι χωρίς τύψεις όμως; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα - ανατροπή για την σχέση του junk food με την παχυσαρκία

Η κατανάλωση “πρόχειρου φαγητού” (junk food) δεν έχει καμία σχέση με το σωματικό βάρος για τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες απώλειας βάρους εστιάζοντας μόνο σε αυτού του τύπου τις τροφές είναι πολύ απλοϊκή προσέγγιση στο πρόβλημα.
 

Για το 95% των Αμερικανών, η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία σημαντική σχέση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ενός ατόμου και της κατανάλωσης junk food. Εξαιρέσεις σε αυτόν το “νέο κανόνα” βρέθηκε πως ήταν τα λιποβαρή ή τα πολύ παχύσαρκα (σε βαθμό νοσηρείας) άτομα.
 
Η έρευνα από το τμήμα Τροφίμων του πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ  προσδιόρισε ως “junk food” τα αναψυκτικά, τις τηγανητές πατάτες, τα επιδόρπια, τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ. Αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται ευρέως ως μια σημαντική αιτία της πανδημίας της παχυσαρκίας και της αύξησης στα ποσοστά ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου-2, τις τελευταίες δεκαετίες.
 
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τους δρ David Just και δρ Brian Wansink, υποστηρίζουν ότι τα junk foods ΔΕΝ ευθύνονται τόσο πολύ για την παχυσαρκία και τον ΔΜΣ στο 95% του πληθυσμού! 
 
“Αυτό σημαίνει, ότι οι δίαιτες και οι εκστρατείες για την υγεία που αποσκοπούν στην μείωση και την πρόληψη της παχυσαρκίας μπορεί να είναι εκτός θέματος, εφόσον επικεντρώνονται στη δαιμονοποίηση συγκεκριμένων τροφών (...) Αν θέλουμε πραγματική αλλαγή, πρέπει να κοιτάξουμε συνολικά τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Το να στοχεύουμε αποκλειστικά στο πρόχειρο φαγητό δεν είναι μόνο αναποτελεσματικό, αλλά μπορεί να είναι αυτοκαταστροφικό, καθώς μας αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά βαθύτερα αίτια της παχυσαρκίας”, υπογραμμίζει στην σχετική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Science & Practice, ο δρ Just.
 
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι κλινικοί γιατροί και οι διατροφολόγοι που προσπαθούν να βοηθήσουν ανθρώπους να φτάσουν σε ένα υγιές βάρος θα πρέπει να εξετάζουν το πώς η συνολική κατανάλωση φαγητού μέσα στην ημέρα και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν το βάρος και όχι να εστιάζουν μόνο στην εξάλειψη του “πρόχειρου φαγητού” από τη διατροφή του κάθε ασθενούς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ