N. Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία - Επρόκειτο για εθνοκάθαρση

Δεν ήταν γενοκτονία των Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση επανέλαβε ο Νίκος Φίλης.

 

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε την άποψη, που είχε εκφράσει ως δημοσιογράφος, πως επιστημονικά η γενοκτονία των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση.
Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο υπουργός Παιδείας είπε: «έκανα τη δήλωση ότι πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας».
Μόλις έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση ο κ.Φίλης έσπευσε να προλάβει τις αντιδράσεις για τα όσα ξαναείπε και επεσήμανε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Αμεση αντίδραση από το κοινό: «Γενοκτονία ήταν»
Τα όσα είπε ο κ. Φίλης προκάλεσαν την αντίδραση ενός άνδρα που βρισκόταν στο κοινό, που του φώναξε «γενοκτονία ήταν». «Εντάξει, δεν θα μπω σε αυτό το διάλογο. Καμία αντίρρηση. Υπάρχουν απόψεις. Ούτε εγώ θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού».

Επέμεινε όμως: «Αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγματα η εθνοκάθαρση όσο αιματηρή κι αν είναι κι άλλο η γενοκτονία». Ερωτηθείς μάλιστα γιατί αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση, ο υπουργός Παιδείας είπε: «Ο πρώτος λόγος γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση της γενοκτονίας όταν ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία».

Μεϊμαράκης: Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη οι δηλώσεις Φίλη για τους Ποντίους

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων ("δεν πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια για να αποδεχτούμε τον όρο ‘γενοκτονία των Ποντίων") που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπολύει δριμεία επίθεση στον υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων». 

«Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος» επισημαίνει. 

«Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη» καταλήγει ο κ. Μεϊμαράκης. 

Τζιτζικώστας: Κύριε Φίλη παραιτηθείτε - Κύριε Τσίπρα διώξτε τον
Να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας άλλως να εκδιωχθεί από την κυβέρνηση με απόφαση του Πρωθυπουργού  ζητά ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας μετά την χθεσινοβραδινή δήλωση του Νίκου Φίλη ότι δεν πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια για να αποδεχτούμε τον όρο «γενοκτονία των Ποντίων» καθώς και ότι «είναι άλλο πράγμα με την επιστημονική έννοια του όρου η γενοκτονία».

«Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας για "εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες" του υπουργού Παιδείας.

«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο". Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών», ανέφερε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και κατέληξε:

«Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: "Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού."».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ