Όλα όσα έγιναν στα τελευταία λεπτά πτήσης του μοιραίου Airbus: Τρύπα στο αεροσκάφος «ρούφηξε» τους επιβάτες & τα καθίσματά τους;

Οσο περνούν οι ώρες ξετυλίγεται το μυστήριο γύρω από την πτώση του ρωσικού Airbus, στο οποίο 224 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι τελευταίες στιγμές επιβατών και πληρώματος φαίνεται πως ήταν τρομακτικές, καθώς το αεροσκάφος ταλαντευόταν πάνω κάτω πριν κάνει την τελική βουτιά από τα 31.000 πόδια στο έδαφος. 

Μία θεωρία αναφέρει πως οι επιβάτες ήταν δεμένοι στις θέσεις του, όταν ουσιαστικά τους «ρούφηξε» μια τρύπα που δημιουργήθηκε στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, έπειτα από την έκρηξη, 23 λεπτά μετά την απογείωση από την Αίγυπτο.

Το αεροπλάνο, όπως αναφέρει η Daily Mail, ανέβηκε δύο φορές απότομα σχεδόν 3.000 πόδια μέσα σε τρία δευτερόλεπτα, λπετά πριν εξαφανιστεί από τα ραντέρ και συντριβεί στο έδαφος παρασέρνοντας στον θάνατο τους 224 επιβαίνοντές του. 

Η είδηση έρχεται τη στιγμή που αμερικανικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι δορυφόρος των ΗΠΑ με τη βοήθεια υπέρυθρων ακτίνων εντόπισε ένα φλας θερμότητας στη διαδρομή του αεροσκάφους δευτερόλεπτα πριν αυτό συντριβή, στοιχείο που συνηγορεί υπέρ του σεναρίου ότι το Airbus συνετρίβη λόγω έκρηξης στο εσωτερικό του. 

Τα στοιχεία δεν υποδεικνύουν κάποιο φλας θερμότητας που «ταξιδεύει», όπως στη περίπτωση ενός πυραύλου εδάφους ή αέρος προς το αεροσκάφος.

Αντ' αυτού ο δορυφόρος δείχνει ότι υπήρχε μία μόνο έκρηξη στο τζετ. Αυτό το στοιχείο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις έρευνες, καθώς είτε υπήρξε βόμβα μέσα στο αεροσκάφος είτε κάποια μηχανική βλάβη.

Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει πως λόγω των δεδομένων των υπέρυθρων η εικασία πως η συντριβή του αεροσκάφους έγινε εξαιτίας πυραύλου είναι απλά εκτός τραπεζιού.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία έχει αποκλείσει το τραγικό αποτέλεσμα να είναι απόρροια τεχνικής βλάβης ή λάθους του πιλότου. Ο Αλεξάντερ Σμιρνόφ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αεροπορικής δήλωσε πως «η μόνη πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ένας εξωγενής παράγοντας». Ωστόσο, αρνήθηκε να πει τι θα μπορούσε να προκαλέσει τη συντριβή, ισχυριζόμενος πως τα Airbus είναι αξιόπιστα και ακόμα και αν υπήρχε λάθος του πιλότου, τα συστήματα θα μπορούσαν αυτόματα να διορθώσουν οτιδήποτε.

Ο πιλότος δεν εξέπεμψε mayday ούτε επικοινώνησε με ελεγκτές κυκλοφορίας πριν την συντριβή, με την εταιρεία να απαντά στους ισχυρισμούς που λένε πως ο πιλότους εξέπεμψε σήμα, λέγοντας πως θέλει να προσγειωθεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Ενας Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής, ο Πολ Μπίβερ τονίζει πως η συντριβή έγινε λόγω βόμβας στο Airbus. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισλαμικό Κράτος, που ισχυρίστηκε πως ευθύνεται για την πτώση, δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για μια τέτοια ενέργεια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ISIS δεν διαθέτει «double-digit» SAM (πύραυλοι εδάφους-αέρος), που είναι αναγκαίοι για να κατεβάσουν ένα αεροσκάφος από τα 31.000 πόδια. Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού και δεν νομίζω πως κατέχουν».

Ανέφερε, επίσης, πως η έρημος του Σινά ελέγχεται καλά από τις υπηρεσίες πληροφοριών, οπότε ένας πύραυλος θα φαινόταν. Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «άμεση απόδειξη» πως οι τρομοκράτες έριξαν το τζετ και υπογράμμισε πως θα πρέπει η έρευνα να ολοκληρωθεί για να βγουν σαφή συμπεράσματα. Διευκρίνισε, δε, πως η Υπηρεσία του δεν έχει ισχυρή παρουσία σε τμήματα της χερσονήσου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας της αεροπορίας, Αλεξάντερ Νεράντκο, υποστήριξε πως οι παρατηρήσεις της Metrojet, της εταιρείας που άνηκε το μοιραίο Airbus, είναι «πρόωρες και δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα». Μάλιστα, προέτρεψε τους εμπειρογνώμονες να απέχουν από την εξαγωγή συμπερασμάτων, έως ότου οι αξιωματούχοι μελετήσουν τα διάσπαρτα κομμάτια και συλλέξουν πληροφορίες από τα μαύρα κουτιά.

Πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthaansa, η Air-France και η Qatar Airways δήλωσαν πως θα αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από τη χερσόνησο του Σινά, ενώ περιμένουν να μάθουν τον ακριβή λόγο συντριβής του Airbus A321.

Την Δευτέρα έφθασαν στην Αγία Πετρούπολη οι πρώτες 196 σοροί των επιβατών. Από το αεροδρόμιο Πούλκοβο, όπου κόσμος πήγαινε να αφήσει ένα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, οι σοροί μεταφέρθηκαν, με τη συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας, στο νεκροτομείο της πόλης όπου θα γίνει η διαδικασία αναγνώρισης. Τα υπόλοιπα πτώματα έφτασαν στην πόλη τα μεσάνυχτα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ