Ο κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα: Υποσχέθηκε smartphones σε όλα τα παιδιά!‏

Ο Τζίμι Μοράλες, ένας πρώην κωμικός ηθοποιός της τηλεόρασης ο οποίος δεν κατείχε ποτέ στο παρελθόν δημόσιο αξίωμα, κέρδισε τις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα.
 

Ο 46χρονος Μοράλες κέρδισε με μεγάλη διαφορά την κεντροαριστερή αντίπαλό του και πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία.

Στα κεντρικά γραφεία του κεντροδεξιού κόμματος του Μοράλες, του Μετώπου Εθνικής Σύγκλησης (FCN), οι οπαδοί του ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων που του δίνουν τη νίκη με ποσοστό που πλησιάζει το 69%.
Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για το πολιτικό κατεστημένο της Γουατεμάλας, καθώς η έρευνα για ένα τελωνειακό σκάνδαλο αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων οδήγησε τον περασμένο μήνα στην παραίτηση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Ότο Πέρες.

«Ως πρόεδρος έχω λάβει μια εντολή και η εντολή του λαού της Γουατεμάλας είναι να πολεμήσω εναντίον της διαφθοράς που μας καταστρέφει» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Μοράλες.
Ο ίδιος, που ήταν οικείο πρόσωπο για τους ψηφοφόρους της χώρας λόγω της παρουσίας του επί 14 χρόνια σε ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σόου, προσήλκυσε τους ψηφοφόρους υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά και να δώσει εκατομμύρια smartphone στα παιδιά.
 
   
Πέρυσι ο Μοράλες εγκατέλειψε το τηλεοπτικό του σόου, που επικεντρωνόταν στη σάτιρα και την αθυροστομία, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Τον Απρίλιο μόλις που συμμετείχε στον κατάλογο των προτιμήσεων των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο σύντομα η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε, καθώς τόσο η κυβέρνηση Πέρες όσο και ένας υποψήφιος που προηγείτο τότε στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές ενεπλάκησαν στις έρευνες για διαφθορά.
Προεκλογικά ο Μοράλες επένδυσε επίσης στην απογοήτευση των πολιτών της χώρας για τους θεσμούς της Γουατεμάλας λέγοντας ότι θα διαθέσει στους δασκάλους συσκευές GPS ώστε να διασφαλίσει ότι θα πηγαίνουν στις τάξεις τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ