Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Mύθος της «τέλειας» μαμάς: Η παγίδα που πέφτουν αρκετές από εμάς & το μεγάλο κόστος της

Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι ο σκοπός του ανθρώπου είναι να κάνει οικογένεια και παιδιά, σε μια κοινωνία όπου το πρότυπο που προβάλλει είναι αυτό της ιδανικής, ευτυχισμένης οικογένειας, που τα παιδιά μονίμως χαμογελούν και η μαμά είναι «φρέσκια» και πάντα σε πολύ καλή διάθεση. 

Πόσα από αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όμως;

Δημιουργούμε μια καινούρια οικογένεια, ενώνοντας τη ζωή μας με τον σύντροφό μας. Και οι δύο προερχόμαστε από διαφορετικές οικογένειες, μεγαλωμένοι με διαφορετικά βιώματα, στάσεις και αξίες για τη ζωή, τις οποίες καλούμαστε να ενώσουμε, ώστε να είναι η οικογένεια μας λειτουργική! Τις περισσότερες φορές το σύστημα των συζύγων δεν προλαβαίνει να έχει αρκετό χρόνο, ώστε να προσαρμοστούν οι σύζυγοι στα νέα δεδομένα πριν προκύψει η εγκυμοσύνη. Όταν έρχεται το νέο μέλος της οικογένειας, οι ισορροπίες αλλάζουν και οι σύζυγοι πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου στη νέα κατάσταση. Το παιδί απαιτεί το 24/7 (φροντίδα και προσοχή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα), οι γονείς δεν έχουν προετοιμαστεί γι αυτό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα γρήγορα να έρχεται το burnout (εξουθένωση) και οι γονείς να πέφτουν σε ένα φαύλο κύκλο άγχους, με νεύρα, θυμό και ξεσπάσματα με στόχο την επιβολή στο παιδί, χωρίς ο τρόπος αυτός να είναι και ο σωστός!

Γενιές και γενιές γαλουχήθηκαν με τα πρέπει και με τα στάνταρ να είναι τόσο υψηλά, που μοιάζει σαν να τρέχουμε μόνοι μας σε έναν αγώνα δρόμου και να βγαίνουμε δεύτεροι. Ποιος όμως ορίζει τα πρέπει και την τελειότητα; Με βάση ποια κριτήρια και πού βρίσκεται το τέλειο; Μήπως δεν υπάρχει και κυνηγάμε μια ουτοπία; Ο μύθος της τέλειας μαμάς είναι πολύ μεγάλη παγίδα, στην οποία πέφτουν πολλές γυναίκες. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο λοιπόν, η γυναίκα μόλις γίνει μητέρα πρέπει να απαρνηθεί τα άλλα κομμάτια του εαυτού της και να αφοσιωθεί στη μητρότητα.

Να ξεχάσει πως πριν γίνει μητέρα είχε ίσως μία δουλειά, την οποία και έκανε πολύ καλά, ένα χόμπι στο οποίο ένιωθε δημιουργική ή μία κοινωνική ζωή με φίλες που περνούσαν καλά. Φυσικά και είναι αυτονόητο ότι με την μητρότητα οι ισορροπίες και οι προτεραιότητες στα διάφορα κομμάτια της ζωής μας αλλάζουν και συνεπώς είναι πολύ βασικό να βρεθούν νέες ισορροπίες. Το νέο μέλος της οικογένειας και η ανατροφή του, αυτόματα μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται ότι η μητέρα θα πρέπει να απαρνηθεί και την υπόλοιπη προσωπικότητα της.

Όλη η συνέχεια εδώ - Infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ