Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Τα πάνω - κάτω στις συντάξεις για πάνω από 100.000 ασφαλισμένους: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας - Μόνο με 40 χρόνια υπηρεσίας στη σύνταξη

Tουλάχιστον 100.000 είναι οι ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από τα μνημονικά μέτρα που επιβάλλουν αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. 

Οι ασφαλισμένοι αυτοί, ακόμη και εάν ασφαλίστηκαν πριν το 1983 χάνουν το... τρένο της συνταξιοδότησης με 35ετία και θα χρειαστεί να εργαστούν επιπλέον έτη για να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους, όσοι βέβαια έχουν εργασία και δεν είναι άνεργοι ή επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

Η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί την αύξηση σταδιακά στα 40 έτη των ετών ασφάλισης για όλους και έτσι δεν θα αρκεί από εδώ και πέρα η συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου. 100.000 ασφαλισμένοι θα πρέπει να εργαστούν επιπλέον ως και πέντε έτη.

Για παράδειγμα ένας παλιός ασφαλισμένος προ του 1983 θα μπορούσε να βγει σε σύνταξη με 35 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Αν όμως δεν πρόλαβε την αλλαγή στο νόμο τότε θα πρέπει να εργαστεί επιπλέον 5 έτη, άσχετα απ' την ηλικία του. Θα πρέπει να συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ένσημα. Κάπως έτσι ενώ ένας ασφαλισμένος προ του 1983 που είναι φέτος 56 ετών με 34 έτη ασφάλισης θα έπρεπε να συμπληρώσει το 58 έτος της ηλικίας για να πάρει σύνταξη με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου, πλέον στα 58 του χρόνια θα έχει 36 έτη και θα πρέπει να εργαστεί άλλα τέσσερα χρόνια για να συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης.
Η αλλαγή αυτή πλήττει κυρίως ασφαλισμένους με 35ετία σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, Δημόσιο αλλά και γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ