O Αλέξης Τσίπρας σε πάνελ με συντονιστή τον Κλίντον & live από CNN: ''Eπενδύστε στην Ελλάδα'' - Το χρέος, οι πρόσφυγες

Τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ προλόγισε με θερμά λόγια η Γιάννα Αγγελοπούλου σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε σε απευθείας από το CNN και ενώπιον ενός κοινού στο συμμετείχαν πρώην πρωθυπουργοί (Παπανδρέου, Ντ’Αλέμα), πολιτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και άνθρωποι των ΜΜΕ.

Την ενδιαφέρουσα συζήτηση συντόνισε ο πρώην πλανητάρχης ο οποίος τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα της δράσης για την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση», καρφώνοντας μάλιστα τους Ελληνοαμερικανούς μεγαλοεπιχειρηματίες, λέγοντας «ότι βαρέθηκε να πηγαίνει μόνο σε γεύματα».
 
Από την μεριά του, ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «έχει αποτραπεί ο φόβος του Grexit, πήραμε μια δύσκολη απόφαση να μείνουμε στην Ευρωζώνη ακόμα κι αν αυτό εμπεριέχει δυσκολίες» Ο κ.Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «κάναμε κι εμείς λάθη, όχι μόνο οι ξένοι. Όμως η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει πίσω στην σταθερότητα, στην ανάπτυξη και την Δημοκρατία».
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με θέμα "Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη", υποστήριξε ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω από όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα στη περιοχή.
 
«Ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικού δυναμικού μας». 
 
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση σε επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.
 
«Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική», πρόσθεσε. 
 
 
«Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα», είπε, λέγοντας ότι «εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος," ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
 
«Το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ξαναδοθεί αυτό το δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα. 
*Φωτό από το Twitter της Λένας Αργύρη
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει, υπογράμμισε, μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της.
 
«Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και όχι σε μελλοντικό χρόνο. 
 
Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. 
 
«Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
 
Είναι επίσης ανάγκη, πρόσθεσε, να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. 
 
«Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια», κατέληξε.
 
 

Γεροβασίλη: Οι τρεις άμεσοι στόχοι Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Ευκαιρία για πολλές συναντήσεις στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την παρουσία του πρωθυπουργού και υπουργών, στην 70ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Κλίντον, η κ. Γεροβασίλη ανέπτυξε τρεις άμεσους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη: «Πρώτον η συζήτηση για το χρέος, δεύτερον η πολιτική σταθερότητα που θέλουμε κι έχουμε τώρα μια κυβέρνηση τετραετίας και τρίτον η οικονομική σταθερότητα, με ανάκαμψη και ανάπτυξη».

Εκείνο που μας ενδιαφέρει, είπε, είναι να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος με όσους περισσότερους μπορούμε, ώστε να υπάρχει μία ανταπόκριση ως συμβολή στη μεγάλη συζήτηση που θέλουμε να γίνει γι' αυτό: «Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στην καρδιά της δικής μας επεξεργασίας, των θέσεών μας και του προγράμματος και θεωρούμε ότι και η συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι, αλλά και το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να τρέξουμε, παράλληλα, η βιωσιμότητα και η επιτυχία τους εξαρτώνται πάρα πολύ από το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος».

Ο δεύτερος στόχος σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο είναι να μιλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για την ανάπτυξη και τα επόμενο βήματα: «Εκτιμούμε ότι πρέπει εμπροσθοβαρώς να συμβεί ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα, προκειμένου να αντιρροπήσει και τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από μερικά δυσάρεστα μέτρα που περιέχει».

«Στόχος, σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ενίσχυση των επαφών σε διεθνές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς αρχηγούς κρατών εκτός Ευρώπης και να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο η κατεύθυνση της πολυδιάστατης εξωτερικής της κυβέρνησης» σημείωσε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης  Καλπαδάκης.

Πέραν των ζητημάτων του χρέους, η λογική σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, συνέχισε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο τριών κρίσεων: της οικονομικής στην Ευρωζώνη, μία προσφυγική και μία κρίση ασφαλείας λόγω της ανόδου του Τζιχαντισμού από την κατάρρευση των καθεστώτων στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και την κρίση στην Ουκρανία. Ο ρόλο που θέλει να συνεχίσει να παίζει είναι αυτός του πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή. Με αυτή τη λογική ο πρωθυπουργός θα προσεγγίσει τις επαφές που θα έχει με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με παράλληλο στόχο να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τον τομέα της οικονομικής διπλωματίας.

Οι επαφές του πρωθυπουργού σήμερα

Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί  08:00-8.50 (τοπική ώρα) στη δεξίωση υποδοχής από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στους Αρχηγούς Κρατών.
Aπό τις 9:00 έως τις 11:00 θα παρακολουθήσει την έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με πρώτο ομιλητή τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και επόμενο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff και στις 11.30 διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Iσημερινού Rafael Correa
Στις 13:15 ο κ. Τσίπρας θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων
Στις 15:00 ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και στις 16:30 διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi
Από τις 19:00-22:00, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στην Δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Την Τρίτη το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας θα λάβει χώρα είτε Δευτέρα είτε την Τρίτη. Θα παρευρεθεί στη δεξίωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το βράδυ θα συναντηθεί με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας και αργά το απόγευμα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Την Πέμπτη, τελευταία μέρα της επίσκεψης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και πιθανόν τον δήμαρχο Νέα Υόρκης, Μπιλ ΝτιΜπλάσιο.

Διευκρινίστηκε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έχει συνάντηση - λόγω επιβαρυμένου προγράμματος - με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ