Βαρουφάκης: Ξόανο ο Γιούνκερ - Επίδοξος Μιτεράν ο Τσίπρας -'Ελειμμα δημοκρατίας οι εκλογές - ποταμός‏

Μία ακόμη συνέντευξη - ποταμό παραχώρησε στην ιστοσελίδα Politico ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, όπου επαναλαμβάνει ότι στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα κέρδισαν οι δανειστές της χώρας, ενώ σχολιάζει με γλαφυρό τρόπο Γιούνκερ, Μέρκελ και Σόιμπλε.
 

«Δεν θέλω να μειώσω τη σημασία του θριάμβου του Αλέξη, αλλά σε σύγκριση με το δημοψήφισμα, είχαμε 1,6 εκατ. ανθρώπους που απείχαν. Από τον Ιανουάριο το κόμμα έχασε 363.000 ψήφους. Το έλλειμμα δημοκρατίας αυξήθηκε σημαντικά. Ακόμη κι εκείνοι που ψήφισαν τον Τσίπρα, το έκαναν νιώθοντας στην καρδιά τους θλίψη και φόβο», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός.  
«Οι μεγάλοι νικητές αυτών των εκλογών, εκτός από τον Αλέξη, ήταν η τρόικα», επαναλαμβάνει.  

«Η ελάφρυνση του χρέους είναι μια χαμένη υπόθεση. Θα υπάρξει σημαντικό κούρεμα, γιατί ένα χρέος που είναι ανεξόφλητο δεν πρόκειται να πληρωθεί», εκτιμά επισημαίνοντας πάντως πως υπάρχουν τρόποι για το πώς μπορεί να γίνει ένα κούρεμα: «Ο ένας είναι θεραπευτικός. Ο λόγος για τη μεγάλη ελάφρυνση του χρέους είναι να επιτραπεί η χώρα να έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ως μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα επιδιορθώνεται. Αλλά συμφώνησαν για ηλίθια πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% - θα πρέπει κανείς να έχει κάνει λοβοτομή εάν πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι εφικτό για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους ή να μειώσει εκ νέου τις δαπάνες. Επομένως, γιατί να το κάνει; Δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Ερωτηθείς για τον πρώην ομόλογό του Σόιμπλε και την καγκελάριο Μέρκελ λέει: «Ο Σόιμπλε εδώ και δεκαετίες έχει ένα όραμα για την Ευρώπη. Είναι λάθος αλλά τουλάχιστον είναι συνεπές και ενδιαφέρον. Η Μέρκελ από την άλλη δεν έχει κανένα. Απλώς λειτουργεί στη βάση του τι εξυπηρετεί την παραμονή της στην εξουσία αλλά και τη διατήρηση του status quo υπό την επίβλεψή της. Αυτό δημιουργεί μεταξύ τους ένα εμφανές χάσμα.. O Σόιμπλε έχει δίκιο από μια άποψη: Η σημερινή ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη. Η Μέρκελ, όμως μάλλον θα τα καταφέρει να την κρατήσει σε σωστή πορεία όσο η ίδια είναι καγκελάριος για μερικά χρόνια, γιατί η Ευρώπη είναι πλούσια» αναφέρει στο Politico.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημειώνει «κατά τους πέντε μήνες που ήμουν υπουργός οι ολιγάρχες πολεμούσαν τις προσπάθειές μου να αντιμετωπίσω την Τρόικα. Οι ολιγάρχες της Ελλάδας ήταν η Τρόικα εσωτερικού. Το Μνημόνιο κατάργησε όλα τα όπλα που είχε το κράτος να τους πολεμήσει»
Ο Βαρουφάκης πραγματοποιεί επίσης σφοδρή επίθεση στο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Δεν υπάρχει ο κ. Γιούνκερ, είναι απλά ένα ξόανο της Επιτροπής, η οποία έχει βαθύτατα χάσει την αξία της. Δεν πιστεύω καν ότι είναι ενημερωμένος για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αν και σε κάποιο σημείο ενημερώνεται για τις αποφάσεις».

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι: «Έχει μία μεγάλη μάχη στα χέρια του εναντίον της ιστορίας και της πραγματικότητας. Κέρδισε, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι στην εξουσία. Αυτά τα δύο δεν είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει στόχο να γίνει ο Φρανσουά Μιτεράν ο οποίος έκανε μια καταπληκτική στροφή 180 μοιρών και αγκάλιασε τη λιτότητα αλλά κατάφερε να διατηρήσει την διαχείριση του κόμματος, παρότι στράφηκε απέναντι στις αρχές με τις οποίες εκλέχθηκε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι του Τσίπρα θα του άρεσε αυτό».
Οπως τονίζει «πολύ φοβάμαι όμως ότι θα γίνει ένας Ράμσεϊ Μακντόναλντ», (ο αντιδημοφιλής Βρετανός πρωθυπουργός στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ