Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές της Κυριακής

Η διαφορά αυτής της αναμέτρησης είναι πως οι πολίτες δεν χρειάζεται να βάλουν «σταυρό» διπλά από τον υποψήφιο που προτιμούν καθώς κάθε ψηφοδέλτιο είναι σαν του επικράτειας

Η διαφορά αυτής της αναμέτρησης σε σχέση με του Ιανουαρίου είναι πως οι πολίτες δεν χρειάζεται να βάλουν «σταυρό» διπλά από τον υποψήφιο που προτιμούν καθώς κάθε ψηφοδέλτιο είναι σαν του επικράτειας. Αυτό σημαίνει πως μπαίνουν στο παραβάν χωρίς στυλό και απλά «φακελώνουν» το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αρεσκείας τους.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το εκλογικό δικαίωμα μπορούν να ασκήσουν συνολικά 9.836.997 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.084 άνδρες και 5.073.913 γυναίκες.

Όσοι δεν γνωρίζουν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 έως και την ημέρα των εκλογών τις εξής ώρες: Παρασκευή 09:00 έως 19:00, Σάββατο 09:00 έως 21:00 και Κυριακή 07:00 έως 19:00. 

Τις ίδιες πληροφορίες παρέχει και ο διαδικτυακός τόπος του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», αφού οι ενδιαφερόμενοι πληκτρολογήσουν τα στοιχεία τους.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 και κλείνουν στις 19:00. Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας με την αστυνομική ταυτότητά τους ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αποδεκτά είναι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ανοιχτά θα είναι το Σαββατοκύριακο τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών όλης της χώρας.
Οι εκλογές γίνονται με λίστα, καθώς το διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές είναι μικρότερο από 18 μήνες. Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Ωστόσο, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ