Το «αντίο» του Βασίλη Σπανούλη σημάδεψε το Eurobasket - Τι είπαν Γκασόλ, Σκαριόλο & Παπαλουκάς;

Το κλίμα στην Εθνική Ελλάδας μπάσκετ από την Πέμπτη είναι πολύ βαρύ. Μπορεί να έχει μείνει λίγη απογοήτευση ακόμη στο στόμα από τον αποκλεισμό από την Ισπανία, αλλά ο κύριος λόγος είναι άλλος. 

Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν -όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, μόνο για τέτοιους παίκτες οφείλει να λέγεται - μια σημαία της Εθνικής υποστέλλεται; Πώς μπορεί να μην βουρκώσουν μάτια ακούγοντας έναν από τους φυσικούς αρχηγούς και ηγέτες της ομάδας τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια να δηλώνει στα αποδυτήρια ότι σταματά; Πώς να παρηγορήσεις παιδιά που μεγάλωσαν θέλοντας να του μοιάσουν και έζησαν το όνειρο παίζοντας δίπλα του; 

Ο Βασίλης Σπανούλης, πιστός στρατιώτης της Εθνικής Ελλάδας από τα 17 χρόνια του, δεν την αρνήθηκε ποτέ. Ούτε στα εύκολα, ούτε πολύ περισσότερο στα δύσκολα. Ήταν πάντα εκεί, αγόγγυστα να προσφέρει τα πάντα και παραπάνω από αυτά ορισμένες φορές, μακριά από την οικογένειά του. Κάποια στιγμή όμως τα πόδια βαραίνουν, η ψυχική κούραση γίνεται αβάστακτη, η ανάγκη για ηρεμία και οικογενειακή θαλπωρή απαραίτητη. Ο Kill Bill ή VSpan ή όπως αλλιώς θέλετε να τον πείτε, δεν θα δίνει πια τις συμβουλές του στους μικρούς, δεν θα αστειεύεται με τους παλιούς, δεν θα είναι εκεί στους αγώνες για να του δώσουν τα τελευταία κρίσιμα σουτ.

Αυτό όμως που αυτόματα έρχεται στο μυαλό είναι τι ακολουθεί στην Εθνική μας. Ο Σπανούλης σίγουρα είδε πράγματα από παιδιά στο Ευρωμπάσκετ και αποφάσισε ότι υπάρχει υλικό για να φτάσει η επίσημη αγαπημένη σε νέες επιτυχίες τα επόμενα χρόνια. Ποιοι όμως θα είναι αυτοί που θα καθοδηγήσουν τους νέους; Αυτό το ερώτημα μέχρι στιγμής έχουν αφήσει αναπάντητο και ο αρχηγός Νίκος Ζήσης και ο έτερος μπαρουτοκαπνισμένος Γιάννης Μπουρούσης. Ο μεν πρώτος ακόμη είναι συναισθηματικά φορτισμένος από τη απόφαση του κολλητού και κουμπάρου του και δεν θέλει να πάρει αποφάσεις εν θερμώ. Ο δε Μπουρούσης ξέσπασε μετά το παιχνίδι με τη Λετονία κατά όλων αυτώ που δεν σεβάστηκαν την Εθνική και ασκούσαν διαρκώς κριτική. Ούτε αυτός πάντως θέλησε να πάρει θέση δημόσια. 

Τυχόν αποχώρηση και των δύο θα σημάνει αυτόματα αναβάθμιση σε ηγετικό ρόλο του Γιώργου Πρίντεζη και ενδεχομένως του Κώστα Σλούκα. Αυτοί είναι σύμφωνα με τους γνώστες των αποδυτηρίων οι πρώτοι δύο υποψήφιοι για να πάρουν τα ηνία της Εθνικής οδηγώντας τους υπόλοιπους. Από κοντά πάντως θα είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που παρόλο το νεαρό της ηλικίας του έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα να αναλάβει ευθύνες και να οδηγήσει τους συμπαίκτες του.

Το γεγονός πάντως είναι ότι η αποχώρηση Σπανούλη σημάδεψε το Eurobasket και αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να του αποδώσουν τα εύσημα. Από τον Νίκο Ζήση μέχρι τον Πάου Γκασόλ και τον Θοδωρή Παπαλουκά.

Ο Ζήσης ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του με τον Σπαμνούλη αγκαλιά και λεζάντα: «Τιμή μου που έπαιξα δίπλα σου. Οι αναμνήσεις θα μείνουν για πάντα χαραγμένες»... 

Παπαλουκάς: «Τυχερός που υπήρξα συμπαίκτης του Σπανούλη»

Με μια δημοσίευση στο Twitter ο Θοδωρής Παπαλουκάς σχολίασε την αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη απ’ την Εθνική. 

Ο «Τεό» δήλωσε περήφανος αλλά και τυχερός που έχουν υπάρξει συμπαίκτες (έξι χρόνια στην Εθνική και έναν χρόνο στον Ολυμπιακό), ενώ τόνισε την φιλία που τους συνδέει.

Γκασόλ: «Ο Σπανούλης έχει σημαδέψει το ευρωπαϊκό μπάσκετ»

Οι έπαινοι αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν έρχονται από το στόμα ενός πραγματικά σπουδαίου. Ο Πάου Γκασόλ, αφού οδήγησε την Ισπανία στον τελικό του Ευρωμπάσκετ με 40 πόντους κόντρα στη Γαλλία, υποκλίθηκε στον Βασίλη Σπανούλη, όταν του ζητήθηκε να πει δυο λόγια για το φινάλε της καριέρας του με το εθνόσημο. 

«Εχει σημαδέψει το διεθνές μπάσκετ και την Ευρωλίγκα. Εχει προσφέρει πάρα πολλά στην ομάδα του. Θεώρησε ότι έφθασε η στιγμή για να αποσυρθεί. Για όλους θα έρθει αυτή η ώρα. Του εύχομαι να συνεχίζει να παίζει μπάσκετ όσο θέλει και μπορεί», ανέφερε ο Γκασόλ. 

Πιανιτζάνι: «Αγαπάω τον Σπανούλη, αν και με έχει… σκοτώσει»!

Το εγκώμιο του Βασίλη Σπανούλη έπλεξε ο Σιμόνε Πιανιτζάνι μετά την είδηση πως ο «Kill Bill» ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την Εθνική ομάδα της Ελλάδας. 

«Αγαπάω τον Σπανούλη και αποτελεί πρότυπο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, παρά το γεγονός πως με έχει… σκοτώσει μερικές φορές στην Ευρωλίγκα. Είναι ένα είδωλο», ήταν τα λόγια του ομοσπονδιακού τεχνικού της Ιταλίας για τον Βασίλη Σπανούλη. 

Σκαριόλο: Όλο μου τον σεβασμό στον Βασίλη»

Μία βαθιά… υπόκλιση στον Βασίλη Σπανούλη έκανε μέσω Twitter ο Σέρτζιο Σκαριόλο, μετά την ανακοίνωση απόσυρσής του από την Εθνική ομάδα της Ελλάδας. Ο προπονητής της Ισπανίας αφού εξέφρασε το σεβασμό του στον «Kill Bill», τόνισε πως ο περιορισμός του ήταν από τα πιο δύσκολα σημεία για εκείνον. 

«Όλο μου το σεβασμό στον Βασίλη Σπανούλη: το να προσπαθήσω να τον περιορίσω πάντα ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις στο πλάνο παιχνιδιού που σχεδίαζα», ήταν το «τιτίβισμα» του Σέρτζιο Σκαριόλο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ