CNBC: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα στις 21 Σεπτεμβρίου δεν έχει κυβέρνηση;

Το ρεπορτάζ ξεκινά με μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ οριακά μπροστά από την Νέα Δημοκρατία, δείγμα του ότι το στοίχημα του πρώην πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την εξουσία του, μπορεί να χαθεί.

«Ο Τσίπρας παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, οδηγώντας για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες τη χώρα σε εκλογές, αφότου ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο. Η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σημαδεύτηκε από τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και από το αντάρτικο του κόμματος αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για νέα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα με το απαρίτητο τρίτο πακέτο βοήθειας», προσθέτει.
Τη Δευτέρα, ο κ.Τσίπρας είπε ότι θέλει μία απόλυτη πλειοψηφία για το κόμματο, ωστόσο σημείωσε ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα, αν κάποιο κόμμα δεν πετύχει την αυτοδυναμία. Στην ελληνική κοινωνία κυριαρχεί η απαισιοδοξία. Το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 67% των αντίστοιχων της ΝΔ αισθάνονται ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει χειρότερη το 2016.
Με πολλά μέσα ενημέρωσης να εστιάζουν στην Ελλάδα όλο το καλοκαίρι, ιδιαίτερα με τις «κολλημένες» διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο, οι πρόωρες εκλογές πρσθέτουν μία ακόμη ανησυχία στους δανειστές της χώρας και τους οικονομολόγους.


Ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ότμαρ Ίσινγκ, δήλωσε στο CNBC, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «είναι εντελώς αβέβαιο». «Ο Τσίπρας έχει χάσει την δημοφιλία του και είναι απλά εικασίες για το τι είδους κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί. Συνεπώς πιστεύω ότι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να βιώσει η Ελλάδα καθώς χρειάζεται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον για να εφαρμοστούν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Όπως πρόσθεσε ο Ίσινγκ, «οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση χρειάζεται να δημιουργήσει σταθερότητα και για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τους επενδυτές. Ειδάλλως, φοβάμαι ότι η κρίση θα συνεχιστεί».
Ο Στίβεν Κινγκ, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της HSBC, τόνισε στο δίκτυο ότι πιθανώς θα υπάρξουν περισσότεροι πολιτικοί διαξιφισμοί για το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ και τους σκληρούς όρους που έχουν θέσει η δανειστές στη χώρα.


«Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το εργασιακό κόστος, να γίνει πιο ανταγωνιστική και να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και πιθανώς επ' αυτού θα υπάρξουν πολλες πολιτικές αντιδράσεις για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια απίστευτη δέσμευση να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια και είναι δύσκολο να βρει άλλο παράδειγμα χώρας σε όλο τον κόσμο που να μην έχει δεχθεί το όφελος μιας κάποιας υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της. Επομένως, η Ελλάδα έχει μπροστά πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να επιστρέψει σε μια αίσθηση οικονομικής κανονικότητας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ