Αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών: Ο Παυλόπουλος αρχίζει τηλεφωνικές επαφές - Ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση;

Με την παράδοση της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Προκόπη Παυλόπουλο, μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την προκήρυξη των εκλογών και τη συγκρότηση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.
 

Παρά τις έντονες ενστάσεις της αντιπολίτευσης, προεξαρχούσης της Ν.Δ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν προτίθεται να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ει μη μόνον να περιοριστεί σε τηλεφωνικές επαφές, κατά τις οποίες θα επικυρωθεί το  άκαρπο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών και θα συμφωνηθεί η συγκρότηση της υπηρεσιακής Κυβέρνησης.
Η Βασιλική Θάνου θα είναι η νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Ν.Δ, ενώ βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των κκ Πέτρου Μολυβιάτη, Αντώνη Μανιτάκη και Γιώργου Χουλιαράκη στο κυβερνητικό σχήμα.
Παράλληλα φουντώνει η ονοματολογία των υποψηφίων υπουργών που θα οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου.


Μεταξύ αυτών, προβάλλουν, οι κκ Ν. Χριστοδουλάκης, Αγγελική Κιάου, Αντώνης Ρουπακιώτης, Αντώνης Μακρυδημήτρης.
Με αιχμές κατά του κ. Παυλόπουλου, παρέδωσε την εντολή ο Λαφαζάνης  
Με ανταλλαγή αιχμών ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τη διερευνητική εντολή, ανοίγοντας και τυπικά το δρόμο για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η πρόθεση του κ. Παυλόπουλου να μην προχωρήσει στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να καταβληθεί μία ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, αλλά να επιλέξει την οδό της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους επικεφαλής των κομμάτων, βρέθηκε στο στόχαστρο του κ. Λαφαζάνη, που εμμένει στη θέση περί σύγκλησης του συμβουλίου.
"Ηρθα να παραδώσω την εντολή. Αξιοποιήθηκε. Μπορεί να μην έβγαλε κυβέρνηση, είδαμε όμως τους εκπροσώπους σχεδόν όλης της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω από όλα είναι το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός. Δεν είναι οι αρχηγοί ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάνω από το Σύνταγμα. Νομίζω ότι σε αυτή τη βάση πρέπει να υπάρξει ευρεία συνεννόηση ώστε να πάμε σε εκλογές και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τηρώντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος”, υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης, για να ακολουθήσει ο διάλογος - αιχμών:


- Π. Παυλόπουλος: Ουδείς πολιτειακός παράγοντας είναι υπεράνω του Συντάγματος. Όλοι κρινόμαστε από την ιστορία βάση του Συντάγματος. Το Σύνταγμα εφαρμόζεται κατά το γράμμα και το πνεύμα. Να είστε βέβαιος ότι θα τηρήσω στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία, οι εκλογές εφόσον φτάσουμε να διεξαχθούν σε ένα κλίμα όπως ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό.
- Π. Λαφαζάνης: Από τη δική σας εμπειρία γνωρίζετε πως οι μεγαλύτερες αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος. Δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες, λέει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Εάν αποκαταστήσουμε αυτό με τηλεφωνικές συνομιλίες θα κάνουμε λάθος.
- Π. Παυλόπουλος: Να είστε βέβαιος ότι τηρείται το Σύνταγμα.
- Π. Λαφαζάνης: Θα το δούμε...
"Εκλογές το νωρίτερο 27 Σεπτεμβρίου"
Εκλογές το νωρίτερο 27 Σεπτεμβρίου ζήτησε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Λαφαζάνης. "Ο Πρόεδρος πρέπει να κινηθεί με υποβοηθητικό τρόπο για απόλυτα δημοκρατικές εκλογές. Δεν είναι δυνατόν τα Μνημόνια που ψηφίστηκαν σε μία νύχτα, να περάσουν και με εκλογές εξπρές.

Πρέπει ο λαός να φτάσει στην κάλπη πλήρως ενημερωμένος. Η κυβέρνηση είχε δέσμευση να μην υπογράψει νέο μνημόνιο. Δυστυχώς, υπέγραψε.

Όσα και να λέγονται δε μπορεί να κρυφτεί η πραγματικότητα από τον ελληνικό λαό”, υποστήριξε, διευρύνοντας τον κύκλο της αντιπαράθεσής του με τον κ. Παυλόπουλο.   

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ