13 ή 20/ 9 ή τον Οκτώβριο οι εκλογές; Το σταυρόλεξο & γρίφος των Κυριακών - Ο ρόλος της Ζωής

Η διεξαγωγή τους θα μπορούσε να γίνει σε μια από τις Κυριακές του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου, καθώς οι περισσότερες εισηγήσεις συγκλίνουν σε αυτό.

 

Ο λόγος; Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν, ότι η προσφυγή στις κάλπες με ημιτελή την διαδικασία ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων και αμέσως μετά την πρώτη εκταμίευση των 13 δισ. θα δημιουργούσε πάλι αστάθεια  και θα ενίσχυε την καχυποψία των εταίρων που περιμένουν από την Αθήνα σιδερένια θέληση να προχωρήσει σε υλοποίηση των συμφωνηθέντων. 

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα κυβέρνησης ειδικού σκοπού, η προκήρυξη εκλογών, το αργότερο ένα 20ήμερο πριν την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη.   

Ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει κοινωνούς της πρόθεσης της κυβέρνησης για τη λειτουργία θερινών τμημάτων πολιτικούς παράγοντες πέραν των στενών ορίων της κυβέρνησης. Βεβαίως, μια τέτοια απόφαση αναμένεται ότι θα ανοίξει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Επιπλέον αν γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα έχει τον χρόνο να οργανωθεί σε κόμμα. Από την άλλη πλευρά ο χρόνος είναι σύμμαχος σε ότι αφορά τη σχέση με τους εταίρους. Όσα περισσότερα τμήματα της συμφωνίας υλοποιηθούν και όσο πιο θετική είναι η πρώτη αξιολόγηση τόσο πιο ευνοϊκό έδαφος δημιουργείται για μια καλή λύση στο θέμα του χρέους, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει εκλογικό πλεονέκτημα στον Αλέξη Τσίπρα, όμως αυτά θα εξελιχθούν προς το τέλος Οκτωβρίου.  

Την ίδια στιγμή, στον στενό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού ορισμένοι επιμένουν ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και για εκλογές, ώστε να μπορεί μια νέα κυβέρνηση, με ανανεωμένη εντολή και χωρίς «βαρίδια» να προχωρήσει στην απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας. 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, εμμέσως επιβεβαίωσε χθες τη χρονική μετατόπιση κινήσεων στην κατεύθυνση κατάθεσης αιτήματος παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ή άμεσης προσφυγής στις κάλπες, αναφέροντας (στον Αθήνα 9,84) ότι «μέσα στο 10ήμερο θα πρέπει οι αποφάσεις να έχουν ληφθεί και να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης, που θα είναι προαποφασισμένος και θα μας φτάνει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση».

H Γερμανική Βουλή

Η κ. Γεροβασίλη έθεσε επίσης το πλαίσιο που επιδιώκει να διασφαλίσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «θέλουμε την ελάφρυνση, τη διευθέτηση του χρέους, που όπως αντιλαμβάνεσθε το θεωρούμε κεντρικό θέμα, με την έννοια ότι αυτό θα κρίνει και κατά πόσον η συμφωνία που έχει ήδη συναφθεί θα έχει επιπτώσεις και θα είναι βιώσιμη». Αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών, είπε: «Μπορεί και τέλος Σεπτεμβρίου, μπορεί και τέλος Οκτωβρίου, αλλά δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνο εκλογών, γιατί είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα η ημερομηνία εκλογών, εάν και πότε θα συμβούν», τόνισε.
 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ