Καλημέρα από το Cinque Terre στην Ιταλία: 5 πόλεις - ζωγραφιές,1 κρυμμένος παράδεισος

Υπάρχει κάπου ένα μέρος, όπου τα σπίτια μοιάζουν με πύργους λαξευμένους στην άκρη των βράχων που αγναντεύουν τη θάλασσα. 

Ένα μέρος όπου κύματα παλεύουν με κάστρα, νοσταλγικά κτίρια στολίζονται με πολύχρωμες ομπρέλες και φανταχτερά λουλούδια και ζευγάρια δίνουν όρκους αιώνιου έρωτα στα Μονοπάτια της Αγάπης. Δεν μιλάμε για κάποιο παραμύθι – τουλάχιστον όχι με την κυριολεκτική έννοια του όρου.

Για την ακρίβεια δεν είναι καν ένα μέρος:Είναι πέντε, και βρίσκονται στην Ιταλία, στη βόρεια ριβιέρα της χώρας, εκεί που η επαρχία της Λιγουρίας συναντά το πέλαγος και δημιουργεί έναν πενταπλό μύθο: Το Cinque Terre.

Riomaggiore

 

«Πέντε γαίες» σημαίνει το όνομα της περιοχής, δηλαδή μια χούφτα χωριά τα οποία παρέμειναν ξεχασμένα για δεκαετίες, μέχρι που η UNESCO τα χαρακτήρισε «παγκόσμια κληρονομιά» και η Ιταλία σκέφτηκε πως το σπάνιο φολκλόρ τοπίο ενδείκνυται για να μετατραπούν αυτά τα ψαροχώρια σε τουριστικό χρυσωρυχείο.

Corniglia

Κι έτσι έγινε: Το Cinque Terre πλέον ζει και αναπνέει για τους επισκέπτες του, περνώντας σταδιακά από την σφαίρα του ανεξερεύνητου σε αυτή του εναλλακτικού προορισμού που γίνεται «ταξίδι-όνειρο» για τους ψαγμένους ταξιδιώτες και τελικά στην πιο mainstream πλευρά της μεσογειακής γειτονιάς. Αυτό φυσικά έχει το κόστος του. Αν επισκεφθείτε την περιοχή το καλοκαίρι, θα βρεθείτε μπροστά σε κοσμοπλημμύρα και πιθανότατα θα πληρώσετε ένα λιτό κι απέριττο δωμάτιο «χρυσό» - αλλά το Cinque Terre… δεν σε γέλασε: Το σκηνικό παραμένει συγκλονιστικό, η θέα ασυναγώνιστη, η γραφικότητα εφάμιλλη των υπόσκαφων οικισμών της Σαντορίνης και η αίσθηση του ξεχωριστού δεδομένη.

Manarola

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ