Η απόλυτη μπαλαρίνα Svetlana Zakharova & ο μάγος βιολιστής Vadim Repin μαζί στο Ηρώδειο για μια βραδιά

Αυτό τον Σεπτέμβριο, οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες αποφάσισαν να φωτίσουν με το άστρο τους τον ουρανό της Αθήνας, με μια μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο, που συνδυάζει το χορό με τη μουσική και να γίνουν ζευγάρι όχι μόνο στη ζωή αλλά και επί σκηνής.

Η «Απόλυτη Μπαλαρίνα», η κορυφαία χορεύτρια σήμερα στον κόσμο , Svetlana Zakharova, συνοδευόμενη από έναν από τους διασημότερους και ίσως τον μεγαλύτερο εν ζωή βιολιστή, τον σπουδαίο Vadim Repin, θα παρουσιάσουν μια μοναδική παράσταση μουσικής και χορού, στις 17 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Μια παράσταση γεμάτη ενέργεια, ρυθμό, συναίσθημα, με τη συνοδεία μιας εξαιρετικής ζωντανής ορχήστρας δωματίου – εγχόρδων που συνοδεύει τον Ρέπιν, από εκλεκτούς Έλληνες σολίστες οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον ίδιο.

Μια ομάδα μεγάλων αστεριών, ένα εκλεκτό πρόγραμμα και πάνω από όλα η «Απόλυτη Σβετλάνα» και ο «Εξαιρετικός Ρέπιν» σφραγίζουν το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού.

Λίγα λόγια τη Σβετλάνα Ζαχάροβα:

Γεννήθηκε στο Lutsk της Ουκρανίας. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις σπουδές στη Σχολή Χορού του Κιέβου (τάξη της Valeria Sulegina). Σε ηλικία 15 ετών έλαβε μέρος στο Διαγωνισμό χορού της Ακαδημίας Μπαλέτου Βαγκάνοβα της Αγίας Πετρούπολης όπου κέρδισε το δεύτερο βραβείο όντας η νεότερη διαγωνιζόμενη. Η σωματική της διάπλαση, η εξαιρετική ευελιξία της, η σταθερή περιστροφή της, τράβηξε αμέσως τα βλέμματα και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Αμέσως εισήχθη στην τελευταία τάξη της εν λόγω Ακαδημίας (τάξη της Elena Ente' eva) πράγμα πρωτάκουστο στην ιστορία της Ακαδημίας Βαγκάνοβα. Στην ηλικία των 17 ετών (1996) η Svetlana άρχισε την καριέρα της στο Μπαλέτο Kirov του Θεάτρου Mariinsky της Αγ. Πετρούπολης και τον επόμενο χρόνο γίνεται σολίστ. Η πρώτη μεγάλη της επιτυχία έγινε όταν χόρεψε «Ζιζέλ» και μαγνήτισε κοινό και κριτικούς. Ο σπουδαίος V. Vasiliev την προσκάλεσε να χορέψει στο Μπαλέτο του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας (2003) όπου ερμήνευσε τους περισσότερους ρόλους με μεγάλη επιτυχία καθοδηγούμενη από τη σπουδαία Ludmila Semenyaka. Από το 2000 συνεργάζεται συνεχώς με το New York City Ballet, το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας, το Μπαλέτο της Όπερας της Ρώμης, το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, το Νέο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο, το Θέατρο San Carlo της Νάπολης, το American Ballet Theatre, το Μπαλέτο του Αμβούργου, το Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου.

Έχει κερδίσει πολλά και σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, ενώ έχει τιμηθεί και από τον Πρόεδρο Πούτιν με το βραβείο του Καλλιτέχνη του Λαού της Ρωσίας το οποίο απονέμεται σε καλλιτέχνες μετά από πολύ γόνιμη παρουσία στο χώρο της Τέχνης. Το 2008 στις Εθνικές εκλογές της Ρωσίας εξελέγη μέλος του Ρωσικού Κοινοβουλίου. Τέλος πρόσφατα ανακηρύχθηκε πρώτη χορεύτρια (Αστέρι) του μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου μετά την αποχώρηση της Alexandra Ferri.
Λίγα λόγια για τον Βαντίμ Ρέπιν:

Γεννήθηκε στην Σιβηρία το 1971. Ξεκίνησε να παίζει βιολί στην ηλικία των πέντε και έξι μήνες αργότερα έκανε κιόλας την πρώτη του παράσταση. Στα έντεκα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό Wienawski μεικτών ηλικιών και έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Το 1985, στα δεκατέσσερά του, έκανε το «ντεμπούτο» του στο Τόκιο, στο Μόναχο, στο Βερολίνο, στο Ελσίνκι και ένα μήνα αργότερα στο Carnegie Hall. Δύο χρόνια αργότερα, ο Βαντίμ Ρέπιν, ήταν ο νεαρότερος νικητής στον πιο έγκριτο και απαιτητικό διαγωνισμό βιολιού στον κόσμο, το Reine Elisabeth Concours.

Από τότε έχει παίξει με τις πιο καταξιωμένες ορχήστρες του κόσμου: την Φιλαρμονική του Βερολίνου, την Συμφωνική της Βοστόνης, τη Συμφωνική του Σικάγο, την Ορχήστρα του Κλίβελαντ, τη Φιλαρμονική του Ισραήλ, την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, την Συμφωνική Ορχήστρα του Αμβούργου, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, την Ορχήστρα του Παρισιού, με την Ορχήστρα Φιλαρμόνια, την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας, την Ορχήστρα Royal Concert gebouw της Ολλανδίας, την Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο, την Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και στη Σκάλα του Μιλάνο.

Έχει συνεργαστεί με τους πιο καταξιωμένους- κορυφαίους μαέστρους όπως: Ashkenazy, Boulez, Chailly, Chung, Conlon, Dohnanyi, Dutoit, Eschenbach, Fedoseyev, Gatti, Gergiev, Jansons, Jurowski, Neeme and Paavo Järvi, Krivine, Levine, Luisi, Marriner, Masur, Mehta, Muti, Nagano, Ozawa, Rattle, Rozhdestvensky, Temirkanov, Thielemann and Zinman. Συνεργάζεται τακτικά με τον Nikolai Lugansky και τον Itamar Golan. Άλλες μουσικές συνεργασίες του είναι με τους: Martha Argerich, Evgeny Kissin και Mischa Maisky. Πολλοί δίσκοι του Vadim Repin περιλαμβάνουν βραβευμένες ηχογραφήσεις από σπουδαία κονσέρτα για βιολί των Shostakovich, Prokofiev και Tchaikovsky. Για την Deutsche Grammophon ηχογράφησε το κονσέρτο για βιολί του Μπετόβεν μαζί με τη Φιλαρμονική της Βιέννης και τον Riccardo Muti, την σονάτα Kreutzer Sonata του Μπετόβεν με την Martha Argerich.

Ηχογράφησε το κονσέρτο για βιολί του Brahms (Violin Concerto) και το διπλό κονσέρτο του Brahms (Double Concerto) με την Ορχήστρα Gewandhaus Orchester του Λίπζιγκ και τον Riccardo Chailly, το τρίο του Tchaikovsky και Rachmaninov (Tchaikovsky and Rachmaninov trios) με τον Mischa Maisky και τον Lang Lang όπου κέρδισαν τον διαγωνισμό Echo Classic και έργα του Grieg, Janacek και César Franck μαζί με τον Nikolai Lugansky, όπου κέρδισαν το βραβείο 2011 BBC Music Award και το βραβείο Edison Award.

Τον Φεβρουάριο του 2010 τιμήθηκε με το βραβείο Victoire d'Honneur, το πιο διάσημο μουσικό βραβείο της Γαλλίας για την αφοσίωση μιας ολόκληρης ζωής στη μουσική και τον Δεκέμβριο του 2010 πήρε τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος της Τέχνης και των Γραμμάτων» (Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres). Ο Βαντίμ Ρέπιν παίζει με το βιολί του 1743 «Bonjour» βιολί του Guarneri del Gesù.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ