Bloomberg: Στα άκρα η διαμάχη Λαγκάρντ-Μέρκελ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Επιφυλακτική η Μέρκελ και ανυποχώρητη η Λαγκάρντ για το δάνειο που ζητά η Ελλάδα διεκπεραιώνοντας τα προαπαιτούμενα. 

 Όλα όμως εξαρτώνται από την διαμάχη των δυο κυριών (Λαγκάρντ - Μέρκελ). Η πρώτη σε δήλωση της σε γαλλικό ραδιόφωνο προειδοποίησε πως αν δεν γίνει αναδιάρθρωση χρέους η συμφωνία των Ευρωπαίων με την Ελλάδα θα καταρρεύσει. 

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο το ΔΝΤ και η Γερμανία αναπόφευκτα θα κονταροχτυπηθούν προβλέπει ο Stephen Jen, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.

Το δίλημμα της Μέρκελ συνοψίζεται στο εάν θα υποχωρήσει στις πιέσεις Λαγκάρντ για ελαφρύνσεις ή θα «πληρώσει» την αποχώρηση του ΔΝΤ από το νέο πρόγραμμα. Και όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Bloomberg από την Ουάσιγκτον, η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν υπέρμαχος της συμμετοχής του ΔΝΤ το 2010 ερχόμενη τότε σε ρήξη με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Δίλημμα αντιμετωπίζει και η Κριστίν Λαγκάρντ, γιατί μπορεί το 2010 να υποχώρησε το ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όμως η νέα έκθεση του Ταμείου προβλέπει εκτίναξη του ελληνικού χρέους άνω του 200% επί του ΑΕΠ, την επόμενη διετία, και καθιστά αναγκαίες τις ελαφρύνσεις , όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Andrew Mayeda.

«Χωρίς τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται από το πρόγραμμα του 2012 και χωρίς τα δάνεια που αναμένονται του χρόνου, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό το φάσμα του Grexit» , τονίζεται στο δημοσίευμα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ