Λίγο έλειψε να έχουμε αεροπορική τραγωδία: Προσγείωσε το αεροπλάνο τυλιγμένο στις φλόγες

Μια πτήση της British Airways έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Χίθροου με τον έναν κινητήρα κατεστραμμένο και τον άλλο φλεγόμενο λόγω λάθους που προκλήθηκε από μία απροσεξία των μηχανικών που άφησαν μισοτελειωμένη τη δουλειά τους στο αεροσκάφος.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν τα καλύμματα των δύο κινητήρων του αεροσκάφους πετάχθηκαν μακριά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Στον έναν κινητήρα μάλιστα ξέσπασε και φωτιά.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν μετά θυμίζουν ταινία τρόμου. Οι επιβάτες προσπάθησαν να ειδοποιήσουν τα μέλη του πληρώματος για το πρόβλημα με τον κινητήρα, αλλά εκείνοι δεν καταλάβαιναν τι προσπαθούσαν να τους πουν, ενώ το πλήρωμα δεν μπορούσε να έρθει σε επικοινωνία και με τον πιλότο.

Όλα έληξαν αισίως και 33 λεπτά μετά την απογείωσή του, η πτήση BA762 επέστρεψε στον διάδρομο του Χίθροου και οι 75 επιβάτες και τα πέντε μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το αεροσκάφος.
Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων

Η είδηση όμως σε αυτό το ατύχημα είναι η έκθεση του Γραφείου Ερευνών Αεροπορικών Ατυχημάτων η οποία βγήκε στη δημοσιότητα και αποκάλυψε ότι όλα προκλήθηκαν εξαιτίας μία απίστευτης γκάφας των μηχανικών που άφησαν κατά την διάρκεια των εργασιών συντήρησης «ξεκλείδωτες» και άρα ακάλυπτες τις μηχανές.

Όπως γράφει η Daily Mail, ενώ οι δύο μηχανικοί έκαναν τις εργασίες στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, τις άφησαν για να επιστρέψουν αργότερα ώστε να λαδώσουν και ασφαλίσουν τις κουκούλες που βρίσκονται πίσω από τον έλικα. Αντί όμως να γυρίσουν στο αεροσκάφος στο οποίο δούλευαν αρχικά, πήγαν σε άλλο εντελώς διαφορετικό το οποίο είχε και άλλο μέγεθος.
Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μηχανικοί ήταν «καταβεβλημένοι από την κούραση». Ο ένας είχε εργαστεί 70 ώρες μέσα σε 7 ημέρες, ενώ ο δεύτερος έκανε τη δεύτερη 12ωρη νυχτερινή υπερωρία, γράφει η Daily Mail.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως είναι το γεγονός ότι ούτε ο πιλότος ούτε ο υπεύθυνος εδάφους πρόσεξαν ότι οι κινητήρες ήταν με απασφαλισμένα τα καλύμματά τους.

Η έκθεση αναφέρει: Αυτό, και πολλά άλλα παρόμοια γεγονότα δείχνουν ότι η οικογένεια αεροσκαφών Airbus A320 έχει μια ιστορία αναχωρήσεων με τα καλύμματα των τουρμπίνων απασφαλισμένα.

Όπως τονίζει είναι επίσης προφανές ότι, στην πράξη, το πλήρωμα πτήσης που κάνει την επιθεώρηση «δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό» στον εντοπισμό των καλυμμάτων που έχουν μείνει ξεκλείδωτα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ