H Telegraph δίνει απάντηση σε 7 ''καυτά'' ερωτήματα: Γιατί ο Τσίπρας είπε ''ναι'' στην λιτότητα & πώς θα είναι η ελάφρυνση χρέους

Με 7 καυτά ερωτήματα για την ελληνική κυβέρνηση, η βρετανική Telegraph εξηγεί γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται μία λιτότητα που έρχεται σε αντίθεση με την αντιμνημονιακή του πολιτική.

Γιατί οι Eλληνες υπογράφουν σκληρότερη λιτότητα;
Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει μία συμφωνία με τους πιστωτές προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Εφαρμόζοντας σκληρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές τις οποίες μέχρι τώρα αρνιόταν, ευελπιστεί ότι τελικά θα υπάρξει ανακούφιση του ελληνικού χρέους.

Οι νέες προτάσεις είναι χειρότερες από αυτές που απορρίφθηκαν μέσω του δημοψηφίσματος;
Και ναι και όχι. Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ και τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό είναι ακριβώς ίδιες με αυτές των δανειστών. Ομως οι πιστωτές της Ελλάδας φαίνεται ότι πείστηκαν εν τέλει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά και από τις έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον. Επίσης η Αθήνα ζητά ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο στήριξης από ότι πριν. Υπολογίζεται στα 75 δισ. ευρώ για την επόμενη 3ετία, με τα μέτρα μεταρρυθμίσεων να είναι το τίμημα για τη στήριξη.

Ποιος δεν στηρίζει τις προτάσεις;
Ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά των μεταρρυθμίσεων το βράδυ της Παρασκευής. 17 βουλευτές τάχθηκαν είτε ενάντια στη συμφωνία είτε απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει ότι αν και η συμφωνία έλαβε 251 από τις 300 ψήφους, έχασε την πλειοψηφία στην κυβέρνηση και εξαιτίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του την επόμενη εβδομάδα, διώχνοντας τους σκληροπυρηνικούς, εάν φυσικά υπάρξει συμφωνία.

Πως θα είναι η ελάφρυνση χρέους;
Οι Ελληνες επιθυμούν να υπάρξει περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Αυτή τη στιγμή η χώρα καλείται να αποπληρώσει τους πιστωτές της το 2057. Επίσης θέλουν να υπάρξει μείωση των επιτοκίων του χρέους, το οποίο φθάνει στα 330 δισ. ευρώ.

Γιατί υπάρχει πρόβλημα;
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος, δεν επιθυμούν οι δικοί τους φορολογούμενοι να πληγούν από μία νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ειδικά τα φτωχότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως Εσθονία, Σλοβακία και Λετονία, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να χάσουν αυτοί ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτές οι χώρες είναι σημαντικές γιατί η νέα συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί από τα κοινοβούλια τους.

Ποιος στηρίζει την Ελλάδα;
Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τους είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τις πιο επιθετικές χώρες να δεχθούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ. Ιταλία και Κύπρος έχουν, επίσης, στηρίξει την ελληνική υπόθεση.

Τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα;
Εάν κατορθώσουν τελικά να διασφαλίσουν συμφωνία στη σύνοδο της Ευρωζώνης και αυτή περάσει από τα κοινοβούλια Φινλανδίας, Γερμανίας, Εσθονίας, Σλοβακίας, Πορτογαλίας και Αυστρίας, αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα χρόνια οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα. Ως αντάλλαγμα για τα κεφάλαια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να αποδείξει ότι εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνουν στήριξη έως το 2018.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ