Βόμβα Ντράγκι: Κουρεύει τα collateral των ελληνικών τραπεζών, διατηρεί τον ELA

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποφασίστηκε στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων. 
Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλία εντός της εντολής της.
Η κίνηση του «κουρέματος» των ενεχύρων είχε αποφευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, τελικά δεν γλύτωσαν οι ελληνικές τράπεζες τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη.

Κανείς δεν ξέρει πόσο είναι το ποσοστό του «κουρέματος» το οποίο έχει και μεγάλη σημασία για τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών. Υπολογίζεται ότι για κάθε 10% επιπλέον κούρεμα η επιβάρυνση των τραπεζών υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ. Ενα ποσό που θα ήταν αδύνατο να αντέξει το τραπεζικό σύστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κούρεμα κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, ακόμη κι έτσι κάποιες ελληνικές τράπεζες μπορεί να κινδυνεύουν.


Οταν λέμε κούρεμα των ενεχύρων αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες που δίνουν ομόλογα για να πάρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ πλέον θα παίρνουν λιγότερα χρήματα.
Ουσιαστικά η απόφαση του Μ. Ντράγκι και των κεντρικών τραπεζιτών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα ότι ο χρόνος έχει τελειώσει. Η ΕΚΤ θα περιμένει μεν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά προειδοποιεί ότι ο δρόμος προς την... κόλαση για τις τράπεζες είναι πολύ κοντά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ