Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο επίμονος κύριος καθηγητής από την Οξφόρδη - Η ήρεμη δύναμη -3 παιδιά & σύζυγο Σκωτσέζα

Ο Ευκλειδης Τσακαλώτος γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας όπου ζούσε η οικογένειά του, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός σε ναυτιλιακές εταιρείες.

 Σε ηλικία 5 ετών μετακόμισαν στην Αγγλία, όπου και πήγε σχολείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφοίτησε από το ίδιο σχολείο όπου ήταν μαθητής και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζ. Οσμπορν ο οποίος είναι μικρότερος σε ηλικία από τον Ελληνα υπουργό.
Τα αγγλικά είναι η μητρική του γλώσσα και για τον λόγο αυτό έχει βρετανική προφορά ακόμα και όταν μιλάει στα ελληνικά. Οργανώνεται στο ΚΚΕ Εσωτερικού από τα μαθητικά του χρόνια και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάσσεται στον Δημοκρατικό Αγώνα, τη φοιτητική παράταξη του κόμματος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Οξφόρδη συμμετέχει ως ο μικρότερος σε μια παρέα Ελλήνων που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή της χώρας μετά από χρόνια. Ο Ευ. Τσακαλώτος γνωρίστηκε και συνδέθηκε με φιλική σχέση κατά τη διάρκεια των σπουδών του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τον πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργο Ζανιά.
Ο Ευ. Τσακαλώτος ήταν ο πιο ριζοσπάστης και... αριστερός από τους δύο συνοδοιπόρους του, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν καλά την παρέα της Οξφόρδης. Με ισχυρή φιλική σχέση συνδέθηκε με τον Γ. Στουρνάρα ο οποίος το 1979 είχε πάρει το πτυχίο του και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη την περίοδο που ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερός του Ευ. Τσακαλώτος βρισκόταν στο προπτυχιακό στάδιο και είχε επιλέξει το πτυχίο του διάσημου πανεπιστημίου με τίτλο Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά. Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε την προετοιμασία του Ευ. Τσακαλώτου. Κανείς από τους δύο δεν περίμενε ότι μετά από 35 χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο είχε εκλεγεί ο Ευ. Τσακαλώτος, θα έκανε μομφή στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.


Ο κ. Τσακαλώτος σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι στην Ελλάδα τον θεωρούσαν «δεξιούλη» λόγω των σπουδών του στη Βρετανία. Με τον Γ. Στουρνάρα όμως τους χώριζαν πολλά στην πολιτική και οικονομική θεώρηση των πραγμάτων, αφού ο νυν υπουργός ήταν ο αριστερός της παρέας και ο διοικητής της ΤτΕ περισσότερο μεταρρυθμιστής - προσδιορισμός που αποτελούσε... κατηγορία για τους αριστερούς της εποχής.


Οι κόντρες τους ήταν συχνές, με χαρακτηριστικότερη την αντιπαράθεση που είχαν σε ένα ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα, οδικώς, όπου η διαφωνία τους για τη σχέση μεταξύ οικονομικών μαθηματικών και μαρξισμού λίγο έλειψε να τους οδηγήσει να έρθουν στα χέρια, διασχίζοντας τις Αλπεις με οδηγό τον Ευ. Τσακαλώτο!
Σκοτσέζα η σύζυγος.


Ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ όπου οι φοιτητές του τον αποκαλούσαν «Euclid» (Γιούκλιντ). Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα με τη γυναίκα του, τη Σκοτσέζα Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον με την οποία γνωρίστηκαν την περίοδο των σπουδών τους.

Σήμερα η κυρία Γκίμπσον εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο τμήμα Μελετών. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Ο Ευ. Τσακαλώτος μέσα σε λίγα χρόνια ξεκίνησε να διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έγινε καθηγητής το 2010. Δραστηριοποιήθηκε στις τάξεις του Συνασπισμού και κατόπιν του ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη των συντρόφων του με τις θέσεις του και τη στάση ζωής του.


Ο «κύριος καθηγητής» που έκανε προσπάθεια να βελτιώσει τα ελληνικά του ερχόμενος στην Ελλάδα ήταν και παραμένει πάντα έτοιμος να αναλύσει το εκάστοτε θέμα που του θέτουν σε βάθος, τιμώντας τόσο τις αριστερές του καταβολές όσο και την ιδιότητα του πανεπιστημιακού καθηγητή.
Με καταγωγή από την Πρέβεζα όπου τα εφηβικά του χρόνια επισκεπτόταν τα καλοκαίρια τις αγαπημένες του γιαγιάδες, ο Ευ. Τσακαλώτος είναι λάτρης του ποδοσφαίρου όπως κάθε βρετανοτραφής που σέβεται τον εαυτό του. Οι φίλοι του λένε ότι είναι «άρρωστος» ΠΑΟΚτσής και πέρυσι υποστήριζε ότι το 2015 θα ήταν η χρονιά που η ομάδα του θα πάρει πρωτάθλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην εξουσία. Οι προβλέψεις του βγήκαν σωστές κατά 50%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ