Jonathan Hill από την Κομισιόν για τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλαν οι ελληνικές αρχές‏

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπό σημείωση τους προσωρινούς περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, τους οποίους ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές την Κυριακή και έχουν τώρα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

 

Σύμφωνα με την Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη δύνανται να λαμβάνουν μέτρα σχετικά με τις κινήσεις κεφαλαίων που δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να ληφθούν επίσης μέτρα για άλλους επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος. Οι εν λόγω εξαιρέσεις από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, ενώ πρέπει ταυτόχρονα να είναι κατάλληλες και αναλογικές με βάση τον επιδιωκόμενο στόχο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων πρέπει να ισχύουν για την βραχύτερη δυνατή χρονική περίοδο.

Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή πραγματοποίησε άμεση προκαταρκτική αξιολόγηση των ελληνικών μέτρων με τα οποία εισήχθησαν οι έλεγχοι και διαπιστώνει κατ' αρχήν ότι είναι δικαιολογημένοι.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και δημόσιας τάξης που φαίνεται ότι δικαιολογεί την επιβολή προσωρινών περιορισμών στις ροές κεφαλαίων. Η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποτελεί την κύρια και άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αν και η επιβολή περιοριστικών μέτρων κρίνεται αναγκαία και αναλογική επί του παρόντος, η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων πρέπει ωστόσο να αποκατασταθεί όσον το δυνατόν ταχύτερα προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει εκ τους σύνεγγυς την κατάσταση και την εφαρμογή των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων στις κινήσεις κεφαλαίων.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με τις τεχνικές πτυχές των εν λόγω εργασιών.
 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ