Live η διαπραγμάτευση - Σ' Αυτό το βίντεο θα δείτε τον διάλογο του Βαρουφάκη - Λαγκάρτ

Σε εξέλιξη νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup & λίγες ώρες μετά την νέα δυσάρεστη έκπληξη των δυσκολότερων προτάσεων που υπέβαλαν οι δανειστές πρός την Ελληνική ομάδα , μία πρόταση που σχολιάστηκε ως αδύνατον να γιλνει αποδεκτή απο το Μαξίμου . 
Ας δούμε τις εξελίξεις αναλυτικά: 

Συνάντηση με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχε στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης. O Έλληνας υπουργός Οικονομικών, συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ δεν έλειψαν και κάποια «δειλά» χαμόγελα.

Δείτε το βίντεο εδώ

00:12 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πιστωτές εκβιάζουν την Ελλάδα, κατήγγειλε η επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Γκάμπι Ζίμερ. Σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Γερμανίδα πολιτικός υποστήριξε ότι είναι ντροπή για την Ευρώπη ο εκβιασμός της Ελλάδας. «Είναι στο χέρι της Συνόδου Κορυφής να σταματήσει αυτή την απαίσια στρατηγική» κατέληξε η κ. Ζίμερ. 

23:44 Επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντέισεμπλουμ, Κλάους Ρέγκλινγκ και Μάριο Ντράγκι 

23:25 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι ενδεχομένως να ξεκινήσει με καθυστέρηση. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» τονίζουν οι συγκεκριμένες πηγές, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ. Σημειώνεται ότι η συνάντηση είχε οριστεί για απόψε τα μεσάνυχτα.

22:50 Νέες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένονται στις 12 τα μεσάνυχτα, με πιθανή τη συμμετοχή και των επικεφαλής των υπολοίπων θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων,

22:19 Nτομπρόβσκις: Ελλάδα και πιστωτές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι το αυριανό Eurogroup

22:18 Μοσκοβισί: Η συμφωνία είναι ακόμη πιθανή - Κοινή η θέση των θεσμών 

22:13 Ντέισεμπλουμ: Η δουλειά για την Ελλάδα θα συνεχιστεί το βράδυ - Το Eurogroup θα συνεχιστεί αύριο στις 13:00 τοπική ώρα

22:10 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίασε το Eurogroup. Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο, στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας

21:30 Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.
Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.
 Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

 

21:19 Θα συνεχιστεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI η συνάντηση θα γίνει ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρωθυπουργό.

20:49 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν έχω πολλά να προσθέσω. Η αίσθησή μου είναι πως δεν είμαστε πολύ πιο μπροστά από ότι τη Δευτέρα. Δεν περιμένω συμφωνία σήμερα. Το επίπεδο προετοιμασίας δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Η δουλειά τώρα ξεκινά».

20:44 ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Νομίζω ότι θα είναι μεγάλη νύχτα. Ελπίζω ότι θα υπάρξει λύση. Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, σημαντικό για την Ελλάδα είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αυτό δεν θα συμβεί μόνο με μία συμφωνία.

20:37 Σέλινγκ (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Απέχουμε πάρα πολύ από το να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Τα έγγραφα που ζητήσαμε δεν εμφανίστηκαν ακόμα. Το δυσκολότερο είναι ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους. Αυτό ενδεχομένως να απαιτεί τρίτο πρόγραμμα. Έχω πολύ λιγότερες ελπίδες από τη Δευτέρα.

19:38 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Eurogroup θα αρχίσει αφού τελειώσει η συνάντηση με τους θεσμούς και μπορεί να καθυστερήσει.

19: 32 Δείτε live τις αφίξεις των ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup

 

19:21 Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα, με μόνον τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κλείνει θετικά, καθώς οι εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών άσκησαν πιέσεις στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες.

19:05 Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αισιόδοξος  εμφανίστηκε ανώνυμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

19:00 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  Νίκος Φίλης σε συνέντευξη του  σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% διερωτήθηκε  «Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος, για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του;»

18:32 Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα συνεδρίαση του Euro Working Group, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την έναρξη του Eurogroup

18:20  Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο σε δεσμεύσεις για αύξησεις φόρων, δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της σε γαλλικό περιοδικό.

18:16  Την εκτίμηση ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους και επενδυτικό σχέδιο, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της για τις διαπραγματεύσεις, η Ευρωομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην δήλωσή τους οι συμπρόεδροι της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χάρμς και Φιλίπ Λαμπέρτ χαιρέτισαν με επιφύλαξη την είδηση ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε επίτευξη συμφωνίας.

18:15  Έλεγξε στο τέλος την πτώση το Χ.Α.

Αφορμή στις «αναταράξεις» που υπήρξαν σήμερα στο δρόμο προς τη συμφωνία βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να κατοχυρώσει μέρος των κερδών και να διορθώσει τις υπερβολές που καταγράφηκαν το προηγούμενο διήμερο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,77% στις 780,90 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 789,91 μονάδες και η χαμηλότερη στις 757,75. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 28,93% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 92,77 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 5,64 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

17:23 H έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών παραμένει αβέβαιη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος πρόσκειται στην πλευρά των δανειστών της Ελλάδας. «Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι πολύ αβέβαιο» εξήγησε χαρακτηριστικά, ενώ αποσαφήνισε ότι προς ώρας δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

17:20 Δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ, διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών.

17: 19  Η ροή των αντιδράσεων στις σκληρές προτάσεις των θεσμών

Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα πρόταση των δανειστών.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς  αντέδρασε έντονα και είπε σε συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «Εμείς κάναμε τα βήματα, κάντε κι εσείς».

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης γράφει στο twitter «Έκοψαν άγρια μισθούς-συντάξεις, τριπλασίασαν την ανεργία, προκάλεσαν ύφεση 25%. Βρίσκουν όμως, "υφεσιακή" την φορολόγηση του πλούτου.Ντροπή!»

17: 17 Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, τόνισαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί σύντομα μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, γεγονός που θα είναι προς όφελος της Ευρώπης και του ελληνικού λαού.

16: 38 Σαπέν: Στο αποψινό Eurogroup το ζήτημα του ελληνικού χρέους

Το Eurogroup θα εξετάσει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, στο περιθώριο συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg TV.
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι ταμπού, αλλά δεν αποτελεί και άμεση προτεραιότητα» εξήγησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα βρεθεί στην ατζέντα του αποψινού Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20 ώρα Ελλάδας.

«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι με την Ελλάδα» υποστήριξε εν συνεχεία, καθιστώντας αναγκαία την χρηματοδότηση της χώρας και μετά το τέλος του 2015.

 

17:00 Απολύτως απορριπτέα η πρόταση, λέει Ελληνας αξιωματούχος - Χθες το βράδυ το ΔΝΤ απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση - Στο 23% μεταφέρονται βασικά αγαθά για να συγκεντρωθούν 1,8 δισ. ευρώ

Δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον υψηλότερο στο 23%, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες το ΔΝΤ έστειλε επιστολή προς την Αθήνα με την οποία περιέγραφε τα βήματα τα οποία προτείνει να γίνουν. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΔΝΤ επαναλαμβανόταν η πάγια άποψη του Ταμείου για μεταφορά πολλών βασικών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του 23%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο των προτάσεων σε συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο επισήμανε: «Εμείς κάναμε τα βήματα, κάντε κι εσείς». Επίσης Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η νέα πρόταση των θεσμών είναι «απολύτως απορριπτέα».

15: 57 Αντιπρόταση στην ελληνική πλευρά κατέθεσαν οι θεσμοί, την οποία όμως απέρριψε η κυβέρνηση

15:42 Ελπίδα για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Κινέζος Πρωθυπουργός

Στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ελπίζει ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στις δηλώσεις αυτές ο Κινέζος πρωθυπουργός προέβει κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο, ο οποίος επισκέπτεται την Κίνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινέζικής κυβέρνησης, ο κ. Λι αναφέρθηκε «αναφέρθηκε στην επικείμενη σινο-ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και τόνισε ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων της με την ΕΕ, και μακροπρόθεσμα υποστηρίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θέλοντας να δει μια ευημερούσα, ενωμένη Ευρώπη, με ένα ισχυρό ευρώ. Τα σημερινά προβλήματα χρέους της Ελλάδας διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο, και η Κίνα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά δε ιδιαίτερα τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων μερών, και ελπίζει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα στηρίζει την Ευρώπη και την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ»

 

15:29 Ρέντσι: Υπάρχουν χώρες που πιέζουν για αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που θα κάνει το παν για να την βοηθήσει, αλλά η προσπάθεια πρέπει να είναι αμοιβαία» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προειδοποιώντας παράλληλα ότι υπάρχουν άλλες χώρες που ασκούν πίεση για αποκλεισμό της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε, οι εργασίες του Eurogroup πρέπει να πραγματοποιηθούν με βαθιά επίγνωση των κινδύνων που απορρέουν, ιδίως για την Ελλάδα, από τη μη επίτευξη συμφωνίας.

«Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν, και το λέμε με φιλική στοργή και την εγγύτητα όσων γνωρίζουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού, ότι υπάρχει και μία ισχυρότατη πίεση για να χρησιμοποιηθεί αυτό το παράθυρο που ανοίγεται ώστε να κλείσουν οριστικά οι λογαριασμοί με την Ελλάδα και να αποκλεισθεί από την Ευρωζώνη» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι η στάση αυτή υιοθετείται κυρίως από χώρες που εισήλθαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και «θεωρούν αναγκαίο να δοθούν απαντήσεις».

 

15: 13 Αντιπρόταση προς την ελληνική πλευρά κατέθεσαν οι θεσμοί.
 

Στα δημοσιονομικά

  •   Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
  •     100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
  •     Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
  •     Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
  •     Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
  •     Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
  •     Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
  •     Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

 

Συντάξεις

  •     Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

 

14: 45 Live εικόνα από Βρυξέλλες

14:21 Αισιόδοξος για συμφωνία ο Σουλτς

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδα και πιστωτών εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της.

Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα, επεσήμανε ο Σουλτς μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της».

«Απαραίτητες για να γίνει αυτό είναι οι επενδύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνολικά, εκτίμησε ο Σουλτς, είναι απαραίτητη μια αλλαγή πορείας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στις χώρες της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να αναγκάζουμε τις χώρες να προχωρούν σε περικοπές δαπανών μέχρι θανάτου. Μόνο οι περικοπές και η λιτότητα δεν μπορούν από μόνες τους να ξαναστήσουν στα πόδια τους τις χώρες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

14: 18 Κομισιόν: Οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να βρούμε κοινό έδαφος για συμφωνία και συζητώνται αυτή την ώρα στο πιο υψηλό επίπεδο.
 

14: 10 Reuters: Νέες προτάσεις παρουσίασαν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση

Νέες αντιπροτάσεις παρουσίασαν την Τετάρτη οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «γεφυρωθούν» οι διαφορές των δύο πλευρών, όπως μεταδίδει το Reuters.

13: 44 Τσίπρας: ''Οι θεσμοί είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα''

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε (όπως αναφέρεται σε non paper που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβέρνηση):

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

 

12: 59 Φίλης: Ουδείς μπορεί να αποκλείει κανένα σενάριο

Ουδείς μπορεί να αποκλείει κανένα σενάριο, στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος, σχολίασε σχετικά με τη συμφωνία στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Νίκος Φίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι βλέπει αναθέρμανση του σεναρίου αποχώρησης του ΔΝΤ, κατηγορώντας το ταμείο ότι δε θέλει φορολογία πλούτου, θέλει περικοπές μισθών και συντάξεων. 

Σχολιάζοντας το ύψος των μέτρων είπε πως αν ίσχυε το μεσοπρόθεσμο των Σαμαρά - Βενιζέλου θα πληρώναμε 16 δις, ενώ για το αν μπορεί εγκαίρως να εγκρίνει η Βουλή μια συμφωνία είπε ότι το Σύνταγμα προβλέπει διαδικασίες για να πάμε πιο γρήγορα. 

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, για να ψηφιστεί η συμφωνία, χρειάζεται συμπαγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία.

«Αν δεν υπάρξει η συμπαγής πλειοψηφία, τότε θα απευθυνθούμε στο λαό».

Ο κ. Φίλης δεν σχολίασε δημοσιεύματα που θέλουν την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου να μην ψηφίζει την αναμενόμενη συμφωνία, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δημοσιεύματα. 

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποτιμήσει τα προτεινόμενα μέτρα. 

12: 15 Π. Σπίγκελ: ''Σε μάχες Κομισιόν - ΔΝΤ, το ΔΝΤ κερδίζει''

Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, προέβλεψε… νίκη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη μάχη χαρακωμάτων με την πλευρά της Ευρώπης, που βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη, με επίκεντρο τα μέτρα της ελληνικής συμφωνίας.

Μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, ο Πίτερ Σπίγκελ σημείωσε με νόημα:

“Σε ανάλογες μάχες ανάμεσα στην Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνήθως… κερδίζει το ΔΝΤ (με τη στήριξη της Γερμανίας). 

Θυμηθείτε την Κύπρο”. 

 

11: 50  Βαρουφάκης: ''Πασχίζουμε αυτή η διαπραγμάτευση να είναι η τελευταία υπό συνθήκες κρίσης‏''

Καρτέρι έξω από το σπίτι του Γιάνη Βαρουφάκη έστησαν δημοσιογράφοι το πρωί της Τετάρτης λίγο πριν ο υπουργός Οικονομικών να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς για την έκβαση των σημερινών διαπραγματεύσεων και για το αν είναι αισιόδοξος για όσα θα συμβούν σήμερα αρκέστηκε να απαντήσει ότι «πηγαίνουμε στην τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης» προσθέτοντας ότι «αυτό που πασχίζουμε να είναι η τελευταία που γίνεται υπό συνθήκες κρίσης».

11: 18 Συνεδριάζει στις 15. 00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στο κομματικό πεδίο αναμένεται να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα στις 15.00. 

Την ενημέρωση στα μέλη της ΠΓ θα κάνει εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ακριβές χρονοδιάγραμμα συνεδιάσεων των υπολοίπων κομματικών και κυβερνητικών οργάνων, ενόψει της συμφωνίας με τους πιστωτές, δεν υπάρχει. Εκτιμάται ότι από την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, θα αρχίσουν να συνεδριάζουν η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωριστά ή και σε κοινή συνεδρίαση. 

Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Εάν, δηλαδή, ολοκληρωθούν σήμερα ή αύριο στη σύνοδο κορυφής.

11: 08 Sueddeutsche: Τώρα συγκρούονται και οι πιστωτές μεταξύ τους‏

«Τώρα συγκρούονται και οι πιστωτές της Αθήνας μεταξύ τους», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, με τον γερμανικό Τύπο σήμερα να επικεντρώνεται στις διαφωνίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ κατηγορεί την Κομισιόν ότι έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στα αιτήματά της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ κύκλοι της ΕΕ επικρίνουν το Ταμείο για τη σκληρή στάση του.

Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τους όρους της διάσωσής της, επισημαίνει η Sueddeutsche Zeitung.

Κύκλοι των πιστωτών σημειώνουν ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να αποδεχθεί όρους πολύ πιο χαλαρούς σε σχέση με τις αρχικές του απαιτήσεις. Αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βασίζεται στο έγγραφο αναφοράς των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) φαίνεται να υιοθετεί κυρίως τις προτάσεις της Αθήνας, προσθέτει το Ταμείο.

Από την άλλη ευρωπαϊκοί κύκλοι επικρίνουν σφοδρά το ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το Ταμείο παίζει με τη φωτιά. Ένα άλλο μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας των πιστωτών χαρακτήρισε τη στάση του ΔΝΤ «επικίνδυνη».

 

10: 52  FT - Ομόλογο «σαμουράι» λήγει στις 14 Ιουλίου & απειλεί με χρεοκοπία την Ελλάδα

Μια αθέτηση πληρωμής στο ομόλογο «σαμουράι» θα θεωρηθεί σύμφωνα με traders ως η πρώτη χρεοκοπία της Ελλάδας σε εμπορικό χρεόγραφο. Ο 20ετης τίτλος, με κουπόνι 5,8%, πουλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1995 και ωριμάζει στις 14 Ιουλίου.
 

Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει πως η χώρα θέλει να τηρήσει τόσο τις εγχώριες όσο και τις εξωτερικές της υποχρεώσεις. Αλλά την ώρα που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες προσφέρουν μια αχτίδα αισιοδοξίας, τα ομόλογα «σαμουράι» καραδοκούν απειλητικά.
 

«Κανένα ποσό δεν είναι μικρό δεδομένου ότι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά το ποσό που πρέπει να πληρωθεί αντιστοιχεί σε περίπου 100 εκατ. δολάρια και η Αθήνα δεν θέλει να λειτουργήσει σαν προειδοποιητικό σημάδια προς τις αγορές» ανέφερε ένας dealer σε έναν από τους οίκος που έκαναν πρόσφατα συναλλαγές στα ομόλογα αυτά.
 

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Αν αθετήσει ή καθυστερήσει την πληρωμή, οίκοι αξιολόγησης όπως ηέχουν ανακοινώσει ότι το συμβάν δεν θα αποτελέσει τεχνικά χρεοκοπία (default).
 

Την περασμένη εβδομάδα, η Standard & Poor’s ανέφερε πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο και Αύγουστο για την αποπληρωμή δανείων 6,7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση της αξιολόγησης.
 

Και οι πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μπορεί τελικά να επιλυθούν με συνεννοημένες καθυστερήσεις.
 

Μια χρεοκοπία στο ομόλογο «σαμουράι», το οποίο είναι το επόμενο εμπορικό ελληνικό χρεόγραφο που πρέπει να αποπληρωθεί, θα επαναπροσδιορίσει την συμπεριφορά της Αθήνας έναντι των ιδιωτών πιστωτών.
 

Εκπρόσωπος του ιαπωνικού τραπεζικού κολοσσού Mizuho, που λειτουργεί ως ο αντιπρόσωπος για τις πληρωμές των ομολόγων, ανέφερε πως ο οίκος δεν έχει σχέδιο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και ότι «παρακολουθεί στενά» πως εξελίσσεται η κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη.
 

Αναλυτές σε δύο ιαπωνικούς οίκους που είχαν εμπλοκή στην αρχική πώληση του ομολόγου το 1995, πιστεύουν ότι μια χρεοκοπία στον τίτλο που αποτιμάται σε γεν μπορεί να πυροδοτήσει χρεοκοπίες και σε ομόλογα που εκδόθηκαν από την Ελλάδα σε άλλα νομίσματα. Ένας αναλυτής ομολόγων ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει πιθανότατα την πληρωμή στα ομόλογα «σαμουράι» και την αποφυγή σχετικών χρεοκοπιών ως προϋπόθεση για να μην διαταράξει τις σχέσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας.
 

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι τελευταίες συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα «σαμουράι» δείχνουν πως αναμφίβολα υπάρχουν κάποιοι στις αγορές που αναμένουν χρεοκοπία. Μια πρόσφατη ανακοίνωση από την Fitch, όπου εξηγεί το σκεπτικό της για την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο «CCC», υποστηρίζει πως η αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα ιδιωτών πιστωτών είναι μια «πραγματική πιθανότητα».
 

Η έκδοση ομολόγων «σαμουράι» από την Ελλάδα το 1995 έγινε σε ένα από τα διάφορα κύματα εκδόσεων σε γεν από κράτη και εταιρείας τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων της Ιαπωνίας δημιούργησε μια δραστήρια αγορά στα ομόλογα «σαμουράι» που χώρες όπως η Ελλάδα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο ακόμα τέτοια ομόλογα που λήγουν τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2016 και αξίζουν 70 δισ. γεν.

 

10: 27  Μάριο Ντραγκι ο " Νονός" & το πότε θα στην πολιτικη τραβας την σκανδαλη 

Στην έδρα της ΕΚΤ  εδώ και καιρό αναπτύσσονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις. Η πρώτη ενδιαφέρεται να μην πάρει μέρος στο πολιτικό παιχνίδι και να μην προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στην Ελλάδα και η δεύτερη που ζητάει πιο άμεσες και δραστικές λύσεις.
 
Οι Financial Times γράφουν oτι: "Η οικονομία είναι το όπλο. Η πολιτική είναι να ξέρεις πότε θα τραβήξεις τη σκανδάλη», είχε γράψει ο Μάριο Πούζο, ο συγγραφέας του «Νονού».
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει παρουσιάσει τον θεσμό που διοικεί ως ανεξάρτητο από τις πολιτικές αψιμαχίες που έχουν ξεσπάσει κατά την διάρκεια της διαμάχης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
 
Ωστόσο, η ΕΚΤ διατηρεί το μονοπώλιο στο τύπωμα ευρώ και αποφασίζει ποιος θα τα πάρει. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες μένουν στην ζωή από την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε μια θέση που μπορεί να αναγκαστεί να τραβήξει την... σκανδάλη.

09: 40  O Guardian διερωτάται: Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια αριστερή κυβέρνηση, δεν προχωράει σε ακόμη πιο δραστικές μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες έτσι ώστε να κάνει λιγότερη βασανιστική την επιβολή άλλων φόρων που θα πλήξουν τους Έλληνες;

Σύμφωνα, με εξειδικευμένους αναλυτές περίπου το 2.2% του ΑΕΠ (για το 2014) πήγε σε στρατιωτικές δαπάνες. Μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, μόνο οι οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα σε αναλογία με το μέγεθος των οικονομιών κάθε χώρας.
 
Ο Θάνος Ντόκος, αναλυτής και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, δίνει μια άλλη πτυχή του θέματος: «Ο αμυντικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εξακολουθεί να είναι υψηλός λόγω της συναίνεσης εντός της χώρας ότι υπάρχει μια απειλή από την Τουρκία, επομένως θα πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο ή Πορτογαλία».
 
Όπως αναφέρει το άρθρο, μεγαλύτερες μειώσεις θα ήταν δύσκολο να υπάρξουν και να κατατεθούν στο σχέδιο μέτρων του Αλέξη Τσίπρα. Οι λόγοι δεν είναι μόνο αμυντικοί, αλλά και πολιτικοί και έχουν να κάνουν με την παρουσία του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενός πολιτικού που διαθέτει αρκετά εθνικιστικά στοιχεία στο προφίλ του.
 
Η μεγάλη ειρωνεία στην υπόθεση των όπλων είναι ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ελλάδας είναι η Γερμανία. Η χώρα που πιέζει περισσότερο από όλους την Ελλάδα να προχωρήσει σε μειώσεις. Κι όμως, στο θέμα των αμυντικών δαπανών δεν πιέζει καθόλου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ