Ο Ντράγκι κάλυψε με νέο μη ανακοινώσιμο ποσό τις τράπεζες που σήμερα έχασαν 1,5 δισ. ευρώ

Σε κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών, χωρίς ωστόσο να προβεί σε ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού όπως έπραττε μέχρι σήμερα, προχώρησε η ΕΚΤ.
 

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, αποφασίστηκε η στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα χρηματοδοτότησής τους. 
 
O ELA διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα των 3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μαζί με το "μαξιλάρι" των τραπεζών που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ επαρκεί για τις ανάγκες ρευστότητας μέχρι και τη Δευτέρα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημερινές εκροές από τις τράπεζες υπολογίζονται στο 1,5 δισ. ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι οι εκροές που έχουν αντιμετωπίσει οι τράπεζες από την έναρξη της εβδομάδας μέχρι και χθες ανέρχονται σε 3 δις. ευρώ, ποσό που δεν καλυπτόταν επαρκώς από το εναπομείναν "μαξιλάρι" ρευστότητας που διέθεταν οι τράπεζες από την προηγούμενη παρέμβαση. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η σημερινή έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA να κινείται ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κάθε άλλη "δόση" ρευστότητας μέσω ELA από την ΕΚΤ.
 
Με τη σημερινή κίνησή της η ΕΚΤ και ο Mario Draghi δείχνουν ότι έφτασε η τελική ώρα των αποφάσεων, οι οποίες θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο. Αναλόγως του τι θα αποφασίσουν οι πολιτικοί, συμφωνία ή ρήξη, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει είτε συνεχίζοντας να στηρίζει τη ρευστότητα των τραπεζών είτε διακόπτοντας την προσωρινού χαρακτήρα χρηματοδότηση μέσω ELA.
 
Όπως έγραψε από χθες το Capital.gr, η ΕΚΤ βρισκόταν σε αυξημένη επιφυλακή λόγω των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, και με το δεδομένο ότι σε καθημερινή βάση λαμβάνει τα στοιχεία για την κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ ήταν σε ετοιμότητα να παρέμβει για παροχή νέου ELA αρκετά νωρίτερα από το καθιερωμένο "ραντεβού" της Τετάρτης. Όπως σημείωνε το Capital.gr, αναμενόταν έκτακτη παρέμβασή της ακόμα και σήμερα Παρασκευή. 
 
Ήδη από την Τετάρτη, σημειώναμε ότι το 1,1 δισ. ευρώ που χορήγησε ως επιπλέον ELA στις τράπεζες, ανεβάζοντας το πλαφόν της χρηματοδότησής τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας, αν και γενναιόδωρο, κάλυπτε οριακά τις ανάγκες τους σε ρευστότητα.
 
Το συνολικό ποσό του ELA –πριν τη σημερινή απόφαση- ανερχόταν στα 84,1 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν δανειστεί μέσω του ευρωσυστήματος 118 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 66% του ΑΕΠ της χώρας. Στην κρίσιμη περίοδο του Μαΐου – Ιουνίου 2012 το ποσό της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα είχε ανέλθει στα 135 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τότε, υπολογιζόταν επί μεγαλύτερης βάσης καταθέσεων, διαφορετικού ΑΕΠ και βεβαίως πιο υγιών δανείων, τα οποία αποτελούσαν τη βάση των collaterals.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ