Την κατάργηση των τρανς λιπαρών οξέων ανακοίνωσε η FDA‏ - Όλη η λίστα με τα τρόφιμα που τα περιέχουν

Η αμερικανική υπηρεσία ελέγχου των τροφίμων και των φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά μέτρων τα οποία έχουν ως στόχο την κατάργηση από τα προϊόντα διατροφής, μέσα σε διάστημα τριών ετών, των επεξεργασμένων τρανς λιπαρών οξέων που θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία.

«Τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια (PHOs), η βασική πηγή προέλευσης των τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων στη βιομηχανία τροφίμων, δεν θεωρούνται γενικώς ασφαλή ώστε να χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή" εξήγησε σε ανακοίνωσή της η FDA.

Η αμερικανική υπηρεσία είχε ζητήσει και το 2013 την κατάργηση των τρανς λιπαρών οξέων.

«Αυτή η απόφαση της FDA για αυτή τη σημαντική πηγή τεχνητού λίπους καταδεικνύει τη δέσμευση που έχει αναλάβει η υπηρεσία να προστατεύει την υγεία της καρδιάς όλων των Αμερικανών", σημείωσε ο Στίβεν Όστροφ, ο ασκών χρέη διευθυντή της υπηρεσίας. "Το μέτρο αυτό θα μειώσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και θα αποτρέψει χιλιάδες καρδιακές ανακοπές κάθε χρόνο», υποστήριξε.

Το 2013 η FDA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τρανς λιπαρά οξέα δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή για την υγεία όμως ήθελε να ακούσει τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών, όπως των κινημάτων για την προστασία των καταναλωτών αλλά και τους βιομηχάνους πριν λάβει την τελική της απόφαση.

Από το 2006 οι βιομηχανίες ήταν υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊόντων το ποσοστό των τρανς λιπαρών οξέων που περιέχουν. Μολονότι η κατανάλωση αυτών των υδρογονωμένων πολυακόρεστων λιπαρών μειώθηκε κατά σχεδόν 78% από το 2003 μέχρι το 2012, η FDA εξακολουθούσε να ανησυχεί για τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά η κατανάλωση των τρανς λιπαρών να είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται.

Τα τρανς λιπαρά οξέα παράγονται με δύο τρόπους: ο ένας είναι φυσικός, καθώς σχηματίζονται στο στομάχι των μηρυκαστικών κατά την επαφή της τροφής με ορισμένα βακτήρια· ο δεύτερος είναι ο βιομηχανικός, με την υδρογόνωση των φυτικών ελαίων, μια διαδικασία που επιτρέπει τη στερεοποίηση του λίπους και διευκολύνει τη χρήση και τη συντήρησή του.

Ποια τρόφιμα περιέχουν τρανς λιπαρά

Οτιδήποτε τηγανητό ή επεξεργασμένο

Tα τρανς λιπαρά δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου στα φυτικά έλαια, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με οτιδήποτε τηγανητό ή επεξεργασμένο.
Μπορείτε να ρωτάτε σε τι λάδι τηγανίζονται οι τροφές που παραγγέλνετε, αλλά ακόμη και αν η απάντηση είναι «φυτικό έλαιο», μπορεί να είναι υδρογονωμένα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιορίσετε την κατανάλωση των τηγανητών και των επεξεργασμένων τροφών.

Πίτες και τυροπιτοειδή

Τα ψητά προϊόντα του εμπορίου, είναι γνωστό πως περιέχουν τρανς λιπαρά, αλλά πολλές μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων έχουν αφαιρέσει τα υδρογονωμένα έλαια από τέτοια προϊόντα. Μπορείτε ακόμα να βρείτε τρανς λιπαρά και σε τρόφιμα του super market. Πολλά κατεψυγμένα φρούτα και πίτες, έχουν 2-5 γραμμάρια τρανς λιπαρών ανά μερίδα.
Αναζητήστε και προτιμήστε τα προϊόντα που δεν έχουν υδρογονωμένα έλαια στον κατάλογο των συστατικών τους.

Μαργαρίνη

Η μαργαρίνη θεωρούνταν μέχρι πριν λίγο καιρό μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση του βουτύρου, επειδή παράγεται από φυτικά έλαια αντί για ζωικά. Αλλά για τη διατήρηση της στερεής μορφής της, πολλές μάρκες στηρίζονται στα υδρογονωμένα έλαια που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά ή/και κορεσμένα λιπαρά.
Επιλέξτε τις ποικιλίες μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά.

Μπισκότα

Πολλές βιομηχανίες τροφίμων, προσφέρουν πλέον μπισκότα με μηδέν γραμμάρια τρανς λιπαρών ανά μερίδα. Υπάρχουν όμως ακόμη μερικά προϊόντα που έχουν τρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια. Σε κάθε περίπτωση ελέγξτε πάντα τις ετικέτες.

Σάντουιτς και ντόνατς

Τα συσκευασμένα ντόνατς και τα έτοιμα σάντουιτς του εμπορίου, συχνά περιέχουν τρανς λιπαρά, αν και πολλές μάρκες έχουν μειώσει ή εξαλείψει την περιεκτικότητα σε αυτά.

Παγωμένα και κρεμώδη ποτά

Σε μερικά μαγαζιά, ενώ μπορείτε να βρείτε προϊόντα με μειωμένα ή καθόλου τρανς λιπαρά, μπορεί να υπάρχουν άλλα, που δεν περιμένατε να έχουν επίσης τρανς λιπαρά.
Αν π.χ. σε ένα καφέ μπορείτε να βρείτε φρέσκα ντόνατς ή σάντουιτς χωρίς τρανς λιπαρά, αυτό δε σημαίνει ότι και για τα ποτά θα ισχύει το ίδιο. Κρεμώδεις καφέδες, smoothies και ζεστά ροφήματα, μπορεί να περιέχουν αρκετές ποσότητες τέτοιων λιπαρών, όπως βέβαια και τα παγωτά.

Σε γενικές γραμμές, σας συστήνουμε να μειώσετε την πρόσληψη των τρανς λιπαρών εξετάζοντας, τους πίνακες των συστατικών, που αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα, αποφεύγοντας αυτές που περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη, καθώς και τις τηγανισμένες, με φυτικό λίπος, τροφές, όπως είναι για παράδειγμα οι περισσότερες πατάτες τύπου fast food.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ