Ημέρες θάλασσας στον Πειραιά: Σας περιμένει σήμερα η Ιχθυόσκαλα με δωρεάν ψαρολιχουδιές, κρασί, μουσική & χορό

Γλεντάμε με... σούσι και ηπειρώτικα δίπλα στις ανεμότρατες, ανακαλύπτουμε την αρχαία και σύγχρονη ναυτική ιστορία, δίνουμε ραντεβού με εσάνς 1896! 

 

Αυτό το σαββατοκύριακο ο Πειραιάς γιορτάζει τις Ημέρες Θάλασσας. Αυτές είναι εκδηλώσεις που μας κάνουν να πιάσουμε... λιμάνι.

Τρούμπα, darling
 
Το 19ο αιώνα υπήρξε η κοινωνική και οικονομική καρδιά της πόλης και ύστερα ήρθαν τα... Κόκκινα Φανάρια. Με αφετηρία τον Άγιο Σπυρίδωνα, το σαββατόβραδο 30/5 (7.30 μ.μ. ), η ιστορικός Ευαγγελία Μπαφούνη μας σεργιανίζει στη θρυλική γειτονιά ανακαλώντας μνήμες κι επισημαίνοντας ιστορικά κτίρια. Ακολουθούν περφόρμανς του Κωνσταντίνου Ρήγου και street party!

Στα πεντάλ costa costa
 
Στους δρόμους του κυκλοφορούσαν δίκυκλα ήδη από το 19ο αιώνα. Άλλωστε, το Καραϊσκάκη ως ποδηλατοδρόμιο κατασκευάστηκε το 1895. Αυτήν την Κυριακή 31/5 λοιπόν βγαίνουμε για ποδηλατάδα στον Πειραιά. Ξεκινά στις 9 π.μ. από το ΣΕΦ και θα φτάσει μέχρι τα Λιπάσματα μέσα από το ­Μικρολίμανο, τη Ζέα, την Πειραϊκή και το λιμάνι.

Γεύσεις θάλασσας στην Ιχθυόσκαλα
 
Πεντανόστιμη αυτή η Κυριακή 31/5 (10 π.μ.-3 μ.μ. ) στο Κερατσίνι. Οι επαγγελματίες θα μας υποδεχτούν με ξεναγήσεις στις ανεμότρατες κι ενημέρωση για τον τρόπο ψαρέματος. Θα μας τρατάρουν ψαρολιχουδιές (γαύρος, μαρίδα, θράψαλο, σούσι ) και κρασί και θα στήσουν γλέντι με λαϊκή και παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Κολύμπησε σαν ολυμπιονίκης του 1896
 
Το ήξερες ότι στη Ζέα έγιναν οι αγώνες κολύμβησης στους Ολυμπιακούς του 1896; Η θερμοκρασία του νερού ήταν μόλις 13 βαθμοί Κελσίου, ενώ τους αθλητές παρακολουθούσαν δεκάδες χιλιάδες θεατές! Αυτό το Σάββατο 30/5 (11 π.μ. ) η κολυμβητική διαδρομή αναβιώνει στο Πασαλιμάνι, κάτω από την Πλατεία Αλεξάνδρας.

Σε ναυτικά τοπόσημα
 
Να η ευκαιρία να... μπεις ως «Αλίκη στο Ναυτικό»! Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων θα υποδέχεται το κοινό στις 30-31/5. Ξεναγήσεις όμως οργανώνονται και στους αρχαίους νεόσοικους στο Πασαλιμάνι, στα «θαλασσινά» μουσεία της πόλης, στον Όμιλο Ερετών (το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της Ελλάδας ) και στο ωκεανογραφικό «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Ο Πειραιάς του Μπάτη και του Δελιά
 
Πολυτραγουδισμένο το λιμάνι, πάνω από 180 ρεμπέτικα έχουν γραφτεί για τις γωνιές και τους ανθρώπους του. Η έκθεση «Ο Πειραιάς στο ρεμπέτικο τραγούδι την εποχή του γραμμοφώνου» αναδεικνύει μέσα από οπτικό υλικό βιογραφικά συνθετών και στίχους, ένα μέρος της νεότερης Ιστορίας του. Μέχρι τις 31/5 στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ. 

Δείτε το πρόγραμμα εδώ - Athinorama.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ