Γιούνκερ: ''Ο Βαρουφάκης δεν βοηθάει στη πρόοδο των διαπραγματεύσεων''

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι υπάρχει η πεποίθηση, η οποία ενισχύεται, πως η κήρυξη στάσης πληρωμών από μέρους της Ελλάδας μπορεί να αποφευχθεί, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων MNI.

“Η εντύπωσή μου αφού συνομίλησα με σειρά συναδέλφων είναι ότι αυξάνεται η αίσθηση πως μια χρεοκοπία θα αποφευχθεί”, δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο.

“Από την άλλη, όλοι όσοι μίλησα μαζί τους επιμένουν στην ανάμιξη (του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συναίνεση του ΔΝΤ”, πρόσθεσε ο Γιούνκερ .

Στη συνέχεια. μίλησε για την ανάγκη συμφωνίας με την Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και τους Αλέξη Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη και ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από την ελληνική πλευρά να δώσει σαφή στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη και έθεσε συγκεκριμένες απαιτήσεις για τα έσοδα από ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα, είπε ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και ότι έχει γίνει πολύ υπεύθυνος, αλλά πως έχει αμφιβολίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει πολλές τάσεις, αναφέροντας: «Το κόμμα του δεν είναι κανονικό κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, τον εμπιστεύομαι, αλλά δεν εμπιστεύομαι το κόμμα του, γιατί είναι ένα μείγμα τόσο πολλών τάσεων».

Ωστόσ, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι δεν βοηθάει στη διαδικασία και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας: «Δεν βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του, αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών και πήρε θέση για το δημοψήφισμα. Ξεκαθάρισε ότι θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ταπεινωθεί.

Παράλληλα, είπε ότι δέχεται ορισμένες μεταρρυθμίσεις να μεταφερθούν για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, με την προϋπόθεση, όμως, να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο και να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, επέμεινε όμως ότι η Κομισιόν δεν έχει παράλογες απαιτήσεις.

Ακόμη, τάχθηκε απέναντι σε ενδεχόμενο επιβολής capital controls («η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος» είπε) και παρείχε στήριξη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι πρέπει να χτυπηθούν ολιγαρχία και μονοπώλια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ