Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει την ύπαρξη φόρου στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, προς τους οικονομικούς συντάκτες, ανέφερε ότι οι δανειστές ζητούν φόρο καταθέσεων, σενάριο που απορρίπτει  η Αθήνα, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας μικρός φόρος στις αναλήψεις μέσω και των ΑΤΜ (τέλος αναλήψεων).

 

Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο «μικρός φόρος» στις συναλλαγές στα ΑΤΜ μπαίνει στο πλαίσιο της αναζήτησης αντικινήτρων για τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή.

Και η διάψευση...
Πριν περάσει μια ώρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης πήρε πίσω αυτό που ο ίδιος είχε δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα!

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».

Τι έγινε νωρίτερα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ, ακόμη και για μικρά ποσά, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Δεν το αποκλείω» ανέφερε χαρακτηριστικά.Στόχος, διευκρίνισε ο υπουργός, είναι να ενισχυθούν οι διαδικασίες συναλλαγών μέσω διαδικτύου. Ερωτήματα τίθενται πάντως για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν την ευχέρεια χρησιμοποίησης του ίντερνετ.

Εξάλλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγγειλε και «αμνήστευση καταθέσεων» με συντελεστές 15% για τις καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και 30% για τις καταθέσεις σε εγχώριες τράπεζες.

Το κείμενο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αποτελεί μέρος και της συμφωνίας με τις ελβετικές αρχές οι οποίες για τις καταθέσεις ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες δεσμεύονται ότι χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικού νομιμοποίησης των χρημάτων ελλήνων καταθέτων θα μπλοκάρουν τους λογαριασμούς τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τους συντελεστές ΦΠΑ ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο για τον ίδιο είναι οι 3 συντελεστές με τα τρόφιμα να μετακινούνται όλα στον πιο χαμηλό συντελεστή και να αναζητείται τρόπος ώστε να είναι ανταγωνιστικοί οι συντελεστές ΦΠΑ για τον τουρισμό.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά τη δόση στο ΔΝΤ την επόμενη Παρασκευή, καθώς εκτιμά πως μέχρι τότε θα έχει υπάρξει συμφωνία.

Όσον αφορά την αγορά αυτοκινήτων, μέχρι στιγμής, το ΥΠΟΙΚ δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση για τη φορολόγηση των ΙΧ, ανοίγει όμως το θέμα, με σκοπό η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς να μη διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες και το ν/σ με τις αλλαγές να κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή για να μην παγώσει η αγορά. Η κυβέρνηση επιδιώκει η φορολόγηση να είναι ανάλογη με την άξια όχι με τον κυβισμό, ενώ αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση σε παλιά αυτοκίνητα, 20ετιας, και μπόνους με μετατροπές κινητήρων σε πιο καθαρής τεχνολογίας.

Περαιτέρω, το υπουργείο εξετάζει και τη ριζική αλλαγή των τελών κυκλοφορίας. Ο υπουργός προανήγγειλε και αλλαγές στη φορολογία καυσίμων (βενζίνη, ντίζελ ενδεχομένως και αέριο κίνησης).

Επίσης, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για μεγαλύτερες εκπτώσεις σε επαγγέλματα με υψηλή φορολογική παραβατικότητα (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κτλ). 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ