Κυβέρνηση - δανειστές - συμφωνία: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα - Οι κόκκινες γραμμές έγιναν βυσσινί

Τελευταία ευκαιρία για συμφωνία Ελλάδας - Δανειστών είναι η Ρίγα και η σύνοδος κορυφής στις 21 & 22 Μαΐου αλλά ενδεχομένως και ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 Μαΐου, πριν τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Ιουνίου και το πιστωτικό γεγονός.

Βέβαια στη Ρίγα της Λετονίας θα εξεταστούν κυρίως οι σχέσεις με την Ρωσία και του ουκρανικό ζήτημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τεθεί το ζήτημα της Ελλάδας.

Κορυφώνεται ωστόσο η αγωνία για το ελληνικό πρόβλημα, καθώς τα περιθώρια για παράταση των διαπραγματεύσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτα πλέον:

Εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Μαΐου θεωρείται μάλλον απίθανο και πάντως εξαιρετικά δύσκολη η καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. Η χώρα έχει «στεγνώσει» από ρευστό, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει άλλους «άσους», όπως ο κρυφός λογαριασμός στην ΤτΕ με τον οποίο πληρώθηκε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Ο βασικός στόχος είναι να υπάρξει στη Ρίγα μια κατ’ αρχάς συμφωνία σε όλα τα σημεία εκτός ασφαλιστικού και εργασιακού, αν και σε αυτά τα δύο ακανθώδη θέματα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι «έγιναν σοβαρές υποχωρήσεις από πλευράς της Αθήνας» Χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πρώτη επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην προχωρήσει σε μετωπική ρήξη με τους δανειστές, πιέζοντας για λύση και κάνοντας σημαντικές υποχωρήσεις για το σκοπό αυτό. Επιδιώκει όμως τη διατήρηση κάποιων βασικών κόκκινων γραμμών, όπως η αποφυγή των μειώσεων στις συντάξεις και η προστασία των εργασιακών σχέσεων, καθώς και ένα σχέδιο που να δίνει προοπτική για τη διευθέτηση του προβλήματος χρέους, με συμφωνία και για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό παραμένει από κάποια στελέχη τουλάχιστον το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος στο τραπέζι, για την περίπτωση που οι δανειστές δεν κάνουν πίσω σε τίποτα.

Το απόγευμα πέρασαν το κατώφλι του κυβερνητικού Μεγάρου η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ήδη το Μαξίμου έχει προχωρήσει σε μία «χαρτογράφηση» των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ διερευνώντας τα πιθανά «όχι» στα μέτρα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία κα θα έρθουν στη Βουλή.
Μάλιστα ο κ. Παπαδημούλης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως η όποια συμφωνία «θα στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Κ.Ο. μας και εκτιμώ και από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Υπό αυτό το πρίσμα η εντολή προς τα τεχνικά κλιμάκια και τον κύριο Χουλιαράκη είναι να επιτύχουν μία ουσιαστική σύγκλιση εάν όχι μία κατ’ αρχήν συμφωνία μέχρι την Τετάρτη, ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πάει την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, με έτοιμο το έδαφος για μία πολιτική λύση. Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας μία οριστική διέξοδο από το τέλμα των διαπραγματεύσεων και την ασφυξία που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Τσίπρας: Δίπτυχο «ρεαλισμός μέσα - ηθική υποχρέωση από τους δανειστές»

Σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει στους συνομιλητές του -σίγουρα θα δει κατ’ ιδίαν τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ  -την ανάγκη μίας συνολικής συμφωνίας, πέρα από τις βασικές κόκκινες γραμμές. Η συμφωνία αυτή θέλει να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες (χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και το 2016, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων).

Aναταράξεις ενός του κυβερνώντος κόμματος.

Η αριστερή πτέρυγα και όχι μόνο προειδοποιούν για διαφοροποιήσεις από έναν τέτοιο συμβιβασμό και ζητούν από την ηγεσία να αλλάξει στρατηγική και να αναζητήσει υπαρκτές εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης. Προτείνουν δε μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές στους οποίους καταλογίζουν ότι επιδιώκουν την ταπείνωση της χώρας. Στους διαφωνούντες φέρεται να έχει απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι προτιμά κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά καταστροφή της χώρας.

Κομισιόν: Απαιτείται περαιτέρω προσέγγιση στις τεχνικές συζητήσεις

Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών συνεχίζονται, υπάρχει πρόοδος, απαιτείται περαιτέρω προσέγγιση, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε τη δήλωση του Εurogroup, στις 11 Μαίου, συμφωνα με την οποία απαιτείται χρόνος και προσπάθειες για περαιτέρω προσέγγιση. Ακόμη καλωσόρισε τη βούληση που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για επιτάχυνση των συζητήσεων με στοχο να καταλήξουμε σε μια ικανοποιητική συμφωνία.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρξει θα συντάντηση στις Βρυξέλλες των επικεφαλής των τεχνικών ομάδων, στο πλαίσιο του Βrussels Group αυτή τη βδομάδα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα (21-22 Μαίου), απέφυγε να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν.

Αναφορικά με τη Ρίγα, διευκρίνισε ότι το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής είναι οι σχέσεις της Ε.Ε. με τις γειτονικές τρίτες χώρες, ωστόσο επεσήμανε ότι θα βρίσκονται εκεί πολλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, και συνεπώς υπάρχει η δυνατότητα κατ' ιδίαν επαφών.

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξει συνάντηση στη Ρίγα του Πρωθυπουργού με το Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ωστόσο δεν θα μεταφέρουν δημόσια τις συζητήσεις τους. Επίσης, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει προσωπική εμπλοκή στο θέμα και μαζί με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Μοσκοβισί έχουν δεσμευθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ