"Κων/νου & Ελένης" στη Ρίγα η απόφαση για την Ελλάδα - Όλα τα σενάρια ανοικτά - Το δημοψήφισμα "παίζει" ακόμη

Ο Α. Τσίπρας επιχειρεί να επιμείνει στο δίκαιον των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς, μιλώντας στους υπουργούς του για υποχωρήσεις που έχουν γίνει από την Αθήνα προς τέρψη των δανειστών μεν αλλά χωρίς να δύναται πλέον η κυβέρνηση να δώσει περισσότερες.

 

Όπερ σημαίνει πως η διαπραγμάτευση κυλάει με βήμα αργό και λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας στις 21 Μαίου, δεν αναμένεται να δοθεί.

Εργασιακά, ασφαλιστικό και δημοσιονομικά, παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζητώντας επιτακτική λύση, με τους δανειστές να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους, αναφέρει το Capital.gr.

Κι αν ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ξανακύλησε την μπάλα προς την πλευρά των "Θεσμών", λέγοντας πως εμείς ό,τι είχαμε να κάνουμε το κάναμε, το κλίμα σε κυβέρνηση και κόμμα είναι εξαιρετικά βαρύ: Ο χρόνος τελειώνει, το χρήμα ήδη τελείωσε και τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για να καλύψει η χώρα τις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο.

Καίτοι, η κυβέρνηση επιθυμεί την "επιτάχυνση των διαδικασιών", χθες έγινε σαφές πως έως τις 21 Μαιου, λευκός καπνός για συμφωνία δεν πρόκειται να βγει.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιμείνει να "ντύσει" και πάλι με πολιτικό μανδύα τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- θεσμών, επαναφέροντας το επιχείρημα του "εντίμου συμβιβασμού" εντός πλαισίου της λαϊκής εντολής.

Δημοψήφισμα

Το "υπερόπλο" του δημοψηφίσματος, όπως το χαρακτηρίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ( π.χ Νίκος Φίλης) , ξαναμπήκε ως φαίνεται στη θήκη του μετά το Eurogroup και την "εξουδετέρωσή" του από τις προειδοποιήσεις του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος grosso modo, είπε στην ελληνική κυβέρνηση: Αν θέλετε να το κάνετε, βεβαίως. Μόνον που στο μεταξύ, θα έχετε ...χρεοκοπήσει.

Χθες, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, ανέφερε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου: "Το δημοψήφισμα είναι όπλο σε περίπτωση αδιεξόδου. Βλέπετε εσείς κανένα αδιέξοδο;", επιχειρώντας - προσώρας- να κρατήσει το σχετικό ενδεχόμενο ...εν υπνώσει.

Στο παρά πέντε οι αποφάσεις

Έτερος υπουργός, εκτίμησε μιλώντας για τις πιθανότητες της συμφωνίας πως: "Ολα είναι ανοιχτά. Η πραγματική κατάληξη δεν θα διαφανεί τώρα, στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων αλλά λίγο πριν το τέλος τους. Το εάν θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση ή συμφωνία, θα φανεί στο παραπέντε".

Συνάδελφός του, παγίως περισσότερο αισιόδοξος, ωστόσο, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι και μονόδρομος και θα γίνει, υπογραμμίζοντας ως "τραχείς" τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά: "Με τα εργασιακά είμαστε σε καλύτερο δρόμο συνεννόησης. Έχουν σχεδόν κλείσει τα μέτωπα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπρος γκρεμός, πίσω ρέμα

Κορυφαίο κομματικό στέλεχος ωστόσο, εξηγούσε χθες στο Capital.gr: "Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Δεν είναι εύκολη καμία απόφαση. Και η συνθηκολόγηση έχει τρομερά προβλήματα αλλά ούτε η σύγκρουση είναι επιλογή που μπορεί να γίνει χωρίς να ζυγίσει κανείς το τρομακτικό κόστος για την χώρα. Το δίλημμα είναι τεράστιο για ολους μας".

Σήμερα συνεδριάζει και πάλι το κυβερνητικό συμβούλιο με αιχμή ζητήματα φορολογικής φύσεως, ενώ αναμένεται συνεδρίαση και της πολιτική γραμματείας του κόμματος, η οποία είχε οριστεί αρχικά για χθες.

Μετά το πέρας του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να πραγματοποιήσει δηλώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ