Γιάννης Δραγασάκης: ''Αναγκαία μια καθαρή λύση, όχι συμφωνία για το πώς θα πάρουμε τη δόση''

Τη σημασία της επιμονής σε μια καθαρή λύση, που θα ξαναδώσει στο μέλλον ορατότητα, κι όχι σε μια συμφωνία για το πώς θα πάρουμε την επόμενη δόση, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, λέγοντας πως αποτελούν ένα τεστ αντοχής και του λαού και της κυβέρνησης, δεδομένου ότι «πριν καν ορκιστεί βρέθηκε σε έναν κλοιό πιέσεων».

 

Ερωτηθείς, δε, αν υπήρχε τελικά έτοιμο σχέδιο διακυβέρνησης μετά από την ανάληψη της εξουσίας, ειδικά στα ζητήματα της οικονομίας, ανέφερε: «Απ' όσο ξέρω από την Ιστορία, δεν μου έρχεται εύκολα στο νου κάποιο παράδειγμα αριστερής δύναμης πιο προετοιμασμένης για τη διακυβέρνηση».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στη φορολογία, λέγοντας πως σκοπός είναι να φτάσουμε σε ένα σύστημα απλό, δίκαιο και σταθερό. «Αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν ξέρω πότε θα γίνει [...] Υπάρχουν κάποιες δυσχέρειες γιατί έχουν επιτρέψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις να διαμορφωθεί μια κατάσταση, όπου η χώρα αντιμετωπίζεται ως προτεκτοράτο» σημείωσε.

Μίλησε και για τις τράπεζες, τονίζοντας πως «το σύστημα που δημιούργησαν η τρόικα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένα σύστημα προστασίας όχι των τραπεζών, αλλά των συμφερόντων που υπάρχουν μέσα στις τράπεζες. Πρακτικά η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να κάνει οτιδήποτε μέσα στον τραπεζικό χώρο, διότι τα πάντα ελέγχονται από το ΤΧΣ, η νομοθεσία του οποίου δεν δίνει κανέναν ρόλο στην κυβέρνηση».
Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε εμφατικά πως η κυβέρνηση δεν θα συμβιβαστεί «με μια κατάσταση, η οποία θα προστατεύει τη διαπλοκή», ενώ, μιλώντας για τη λειτουργία της κυβέρνησης, υπογράμμισε πως σκέφτεται να προτείνει στον πρωθυπουργό, όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις κι αφού λειτουργήσει η κυβέρνηση για ένα διάστημα, να βρεθεί ένα σύστημα αξιολόγησης όλων των στελεχών, αρχίζοντας από τους υπουργούς και τις διοικήσεις που επέλεξαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ