Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Νέα έρευνα σε 600.000 άτομα αποδεικνύει ότι οι γυναίκες καπνίστριες κινδυνεύουν περισσότερο!

Το κάπνισμα φαίνεται ότι αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Το κάπνισμα φαίνεται ότι αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.


Διπλάσιος κίνδυνος καρκίνου του εντέρου

Νορβηγοί ερευνητές αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» ότι μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 600.000 ατόμων και ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου που αποδιδόταν στο κάπνισμα ήταν διπλάσιος στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Συγκεκριμένα οι καπνίστριες είχαν 19% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο ενώ οι άνδρες αντιμετώπιζαν κίνδυνο της τάξεως του 9%.

Στο πλαίσιο της μελέτης που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Τρόμσο στη Νορβηγία σχεδόν 4.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου. Όπως προέκυψε, οι γυναίκες που ξεκίνησαν το κάπνισμα στην ηλικία των 16 ετών ή και νωρίτερα όπως και όσες κάπνιζαν επί δεκαετίες αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι η μελέτη της είναι η πρώτη που δείχνει πως ακόμη και αν οι γυναίκες καπνίζουν λιγότερο από τους άνδρες, έχουν αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους για καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος.

Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες δεν έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες που επιδρούν στον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, όπως η διατροφή αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ.

Βιολογικώς πιο «ευάλωτες»

Τα νέα ευρήματα δείχνουν σε κάθε περίπτωση ότι οι γυναίκες είναι πιθανότατα πιο «ευάλωτες» από βιολογικής απόψεως στις τοξικές επιδράσεις του καπνού του τσιγάρου.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι οι γυναίκες που ξεκινούν το κάπνισμα αντιμετωπίζουν πιο αυξημένο κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με τους άνδρες που αρχίζουν τη βλαβερή συνήθεια. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» δίνει μια πιθανή εξήγηση στο γιατί συμβαίνει αυτό.

Κάπνισμα και γυναικεία καρδιά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας ανακάλυψαν ότι έφηβα κορίτσια τα οποία είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης που μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου δεν φάνηκε να έχει την ίδια επίδραση σε έφηβα αγόρια. Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από μελέτη σε περισσότερους από 1.000 εφήβους που ζούσαν στο Περθ της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «λαμβάνοντας υπόψη πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των γυναικών στον δυτικό κόσμο, τα ευρήματά μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία».

Η διακοπή σώζει

Πάντως διαφορετικές έρευνες έχουν δείξει ότι δεν είναι αργά για τους καπνιστές να προστατεύσουν την υγεία τους. Με ποιον τρόπο; Κόβοντας τη συνήθεια που τους καταστρέφει. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών νόσων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες έδειξε ότι όσες κόβουν το κάπνισμα ως την ηλικία των 30 ετών αποφεύγουν σχεδόν πλήρως όλους τους κινδύνους πρόωρου θανάτου που συνδέονται με νόσους για τις οποίες «ένοχο» είναι το τσιγάρο.

Η Σάρα Γουίλιαμς από το Cancer Research UK ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχει αποδειχθεί πως το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 14 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου. Είναι σαφές τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες ότι το να μην καπνίζουν μεταφράζεται σε μικρότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας, αναπνευστικών νόσων και πολλών άλλων σοβαρών ασθενειών».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ