Ηχηρό μήνυμα Ντράγκι - ''Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην εντατική'' - Τι θα αποφασίσει σήμερα η ΕΚΤ

«Είναι μια απόφαση που η ΕΚΤ είναι απίθανο να πάρει χωρίς την στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει στο διεθνές πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank 

Προσθέτει: «Η ΕΚΤ δεν θα λάβει την μεγάλη πολιτική απόφαση. Θα κρατήσει εν ζωή τις τράπεζες με τον ELA, ενώ οι διαπραγματευτές θα συνεχίζουν να προσπαθούν για μια συμφωνία, αλλά οι απαιτήσεις για πιο αυστηρούς όρους για τα collateral, θα μπορούσαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο καιρός περνάει».

Οι πληροφορίες από την Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ουσιαστικά αποφασίστηκε να μην αυξηθεί το κούρεμα για την Ελλάδα και να μετατεθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα για μετά το Eurogroup της 11ης Μαίου.
Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΚΤ (Governing Council).

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μήνυμα που στέλνει ο Μ. Ντράγκι στην Ελλάδα ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να αυξηθεί η ρευστότητα. Θα διατηρηθεί μεν η χορήγηση στις τράπεζες των ποσών που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις διαρκώς αυξημένες ανάγκες τους (λόγω και των εκροών καταθέσεων), όμως, αναβάλλεται οποιαδήποτε απόφαση για ενίσχυση της ρευστότητας που θα απομάκρυνε τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας.

Το θέμα συζητήθηκε χθες και στη συνάντηση Ντράγκι με Δραγασάκη και Τσακαλώτο. Αν και η πληροφόρηση ήταν φειδωλή για το τι ειπώθηκε πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε από την Αθήνα να προχωρήσει πρώτα σε συμφωνία με τους δανειστές και στη συνέχεια θα υπάρξει χαλάρωση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ