Top Woman η Βίκυ Νιάκα - Μια Κοζανίτισα 22 ετών που βρέθηκε στο αρχηγείο του ΟΗΕ

Η Βίκυ Νιάκα από την Κοζάνη, φοιτήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, βρέθηκε στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και εκπροσώπησε χώρα μέλους του ΟΗΕ σε θέματα ασφάλειας.

 

Η επιλογή έγινε μέσω γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης, διαμορφώνοντας έτσι μια ομάδα 16 ατόμων, η οποία εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο της Σιένα στη Νέα Υόρκη, τη βάση του ΟΗΕ, όπου και συμμετείχε στις εργασίες του Οργανισμού για 10 ημέρες

Είχε προηγηθεί η κατάρτιση των συμμετεχόντων, διάρκειας 3 μηνών, από εξειδικευμένους καθηγητές, ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του προγράμματος. Πράγματι η ευθύνη ήταν μεγάλη, αφού κάθε αποστολή από τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια όλου του κόσμου αναλαμβάνει την υπεράσπιση των θέσεων μιας χώρας μέλους του ΟΗΕ, διαφορετική από την εθνικότητα της, σε κύρια θέματα άμυνας, μετανάστευσης, εξωτερικής πολιτικής, περιβάλλοντος. 

Ο σκοπός ήταν να γνωρίσουν μια άλλη χώρα, την πραγματικότητα της και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η νεαρή Βίκυ ήταν μέλος της 1ης επιτροπής τη Γενικής Συνέλευσης, η οποία είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, αντιμετωπίζοντας θέματα όπως τα βιολογικά όπλα και τα αυτόματα οπλικά συστήματα

Η ίδια λέει για το ταξίδι της:
''Είχα την χαρά να συνεργαστώ με συναδέλφους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς όπως Ταϊβάν, Γαλλία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική. 

Μετά το πέρας των εργασιών, οι οποίες υπήρξαν πραγματικά απαιτητικές, οι προσπάθειες της αποστολής μας επιβραβευτήκαν, αφού μας απονεμήθηκε βραβείο. 
Η μεγαλύτερη έκπληξη για όλους μας, βέβαια, ήταν η απροσδόκητη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος μας συνεχάρη και μέσα από την ομιλία του εναπόθεσε τις ελπίδες του για το μέλλον του πλανήτη μας στη δική μας γενιά. 

Η εμπειρία αυτή για μένα ήταν ξεχωριστή· είχα την δυνατότητα να κατανοήσω την μέθοδο λειτουργίας ενός διεθνούς οργανισμού όπως ο ΟΗΕ και να γνωρίσω νέους από όλο τον κόσμο με τα ίδια όνειρα. 

Πιστεύω πως με βοήθησε ιδιαίτερα και η συμμετοχή μου σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα το 2010, κατά τη διάρκεια του οποίου, ως μαθήτρια του 1ου Ενιαίου Λυκείου Κοζάνης, εκπροσώπησα μαζί με άλλους συμμαθητές μου την Ελλάδα στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συνειδητοποίησα επίσης πως, παρά τις πολλές διαφορές μεταξύ των χωρών, αντιμετωπίζουμε όλοι κοινές δυσκολίες, τις οποίες μόνο μια ειλικρινής συνεργασία μπορεί να επιλύσει. Φυσικά και η χιονισμένη Νέα Υόρκη ήταν μαγευτική. Μια εμπειρία που συνιστώ ανεπιφύλακτα! 

Τέλος θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω την οικογένεια μου για την στήριξη της σε όλη την διάρκεια αυτού του υπέροχου ταξιδιού!''

Με πληροφορίες από Kozani.tv & Xronos - kozanis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ