"Σκληρή γραμμή" από Γ.Ντάισελμπλουμ & ΔΝΤ που μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο "Grexit"

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για όλα, κατ' επέκταση και για το Grexit

Όλο και σκληραίνουν τη γραμμή τους οι δανειστές και πλέον δεν διστάζουν να μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο Grexit. Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση, διαμέσου και του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, και μάλιστα χωρίς υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές».

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε έτοιμοι για ένα Grexit

Με παρεμβάσεις τους την Πέμπτη τόσο ο επικεφαλής του Eurorgoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, δήλωσαν ξεκάθαρα πως οι οργανισμοί τους έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός Grexit.

Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε στο ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη λέγοντας πως ναι μεν  «επιδιώκουμε μία σταθερή συμφωνία που θα οδηγήσει σε μέτρα μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη ήταν σαφής: «Εάν με ρωτάτε αν η Ολλανδία ή η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, τότε η απάντηση είναι "ναι"».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμη ότι το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων μπορεί να περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη, καθώς και πως θα αποφασίσει μόνη της για την προσαρμογή του ορίου του ELA.

Στην ίδια γραμμή και το ΔΝΤ

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα μηνύματα ήταν στο ίδιο πλαίσιο. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να διαψεύσει το δημοσίευμα του Der Spiegel ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκπονήσει εσωτερική έκθεση («non paper») για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλώνοντας σχετικά: «Πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας». Τόνισε πάντως πως η «βασική θέση» του ΔΝΤ παραμένει σταθερή -και αυτή είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, με δεδομένες τις πάγιες δεσμεύσεις της Αθήνας για παραμονή στο ευρώ.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το Ταμείο απαιτεί μία «σε βάθος συμφωνία» («comprehensive agreement»), προτού εκταμιευθούν χρήματα, τονίζοντας πως δεν αρκούν «μερικά μέτρα».

Υπογράμμισε, δε, πως οι μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ «δεν είναι κάτι καινούργιο», σε μια έμμεση αναφορά στα γνωστά «αγκάθια» αναφορικά με την εργασιακή νομοθεσία και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σημείωσε πάντως πως το Ταμείο περιμένει «ευέλικτο» όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, και είναι «ανοιχτό» στο να δεχτεί διαφορετικές προτάσεις και πολιτικές, «εφόσον αυτές πετυχαίνουν τους στόχους του προγράμματος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ