Μια Ελληνίδα αφηγείται τις μάχες στη Βαλτιμόρη: τι βλέπω από κόντα στην "πυρακτωμένη" πόλη‏

Η ελληνίδα απόφοιτη του πανεπιστημίου του «John Hopkins University Carey Business School» Μαρία Βυτινίδου περιγράφει την εμπόλεμη κατάσταση στη Βαλτιμόρη, μετά το θάνατο του Φρέντι Γκάρι.

«Μετά την κηδεία του Φρέντι η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Ξεκίνησε με βία, σπάσιμο και πλιάτσικο σε πολυκατάστημα. Γενικότερα δεν είναι συνηθισμένο γεγονός αυτό στη Βαλτιμόρη. Κανείς δεν εγκρίνει τα επεισόδια, ακόμη και αν οι νεαρότεροι που μίλησα δεν επικροτούν την κατάσταση και δεν θεωρούν ότι θα κερδίσουν κάτι. Ήταν κάποιες απομονωμένες ομάδες που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση. Όλοι φοβήθηκαν, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δεν είναι συχνό φαινόμενο να κινητοποιείται η Εθνοφρουρά και να ζητείται από τους πολίτες να μείνουν σπίτι. Το ποσοστό φτώχειας των Αφροαμερικανών στη Βαλτιμόρη είναι υψηλό και μια τέτοια κατάσταση πυροδοτεί πιο εύκολα αντιδράσεις. Τέτοιου είδους εξάρσεις βίας αμαυρώνουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες για απόδοση δικαιοσύνης» είπε η φοιτήτρια στον Ελεύθερο Τύπο.

Η αστυνομία το βράδυ έκανε χρήση καπνογόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους διαδηλωτές οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία τέθηκε σε ισχύ στη Βαλτιμόρη.

Χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες της Εθνοφρουράς είχαν αναπτυχθεί στη Βαλτιμόρη και κινήθηκαν για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές όταν τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στις ταραχές της Δευτέρας τραυματίσθηκαν 15 αστυνομικοί, οι έξι από τους οποίους σοβαρά. Καταστήματα, φαρμακεία και ένα εμπορικό κέντρο λεηλατήθηκαν και ταραχοποιοί συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ