Η απίθανη σύμπτωση πριν το κρίσιμο Eurogroup: Πώς θα συναντηθούν στη Μασαχουσέτη Σόιμπλε - Βαρουφάκης!

Με την Αθήνα να τρέχει είτε να πείσει τους δανειστές πως δεν είναι δυνατόν να λάβει νέα σκληρά μέτρα είτε για να αλλάξει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, το βλέμμα όλων επικεντρώνεται στο κρισιμότερο Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. 

 

Όλο αυτό το διάστημα μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν και στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια. 

Κατά τη διάρκεια όμως αυτων των διαπραγματεύσεων θα γίνει μία σημαντική συνάντηση στις 16 Απριλίου ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Σόιμπλε. 

Η συνάντηση αυτή δεν είναι επίσημη, αλλά θα γίνει στο περιθώριο ενός συνεδρίου του Ινστιτούτου Brookings στη Μασαχουσέτη, σε αμερικανικό δηλαδή έδαφος με θέμα την ελληνική οικονομία και την ευρωζώνη και με κεντρικό ομιλητή τον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Αυτό το συνέδριο αποκτά τεράστια σημασία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις, καθώς θα συμμετάσχει και ο γερμανός υπουργός, κ. Σόιμπλε, ο οποίος θα μιλήσει στο θεματικό τραπέζι με τίτλο "Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)".

Στο επίκεντρο της ενότητας, στην οποία θα μιλήσει ο Έλληνας υπουργός, θα βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ. 

Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας κ. Kemal Derviş και τον κ. David Wessel, στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings. Στη συνέχεια θα γίνει περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων από το κοινό.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν στο περιθώριο του συνεδρίου θα υπάρχει μία διμερή συνάντηση των δύο αντρών, αλλά σίγουρο είναι πως θα υπάρχει έστω και ένα άτυπο τετ α τετ.

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες φουντώνει η φημολογία για ένα έκτακτο Eurogroup μετά το προγραμματισμένο της 24ης Απριλίου. Η πιθανότερη ημερομηνία που συζητείται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες είναι η 29η Απριλίου και αυτό θα συμβεί πιθανόν, καθώς η Αθήνα δεν φαίνεται να προλαβαίνει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών μέχρι τις 24 Απριλίου. 

Πάντως, πηγές της Αθήνας κάνουν λόγο για ασφυκτικές πιέσεις σε πολλούς τομείς, εκ των οποίων κάποιοι αποτελούν για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή. Έτσι όπως όλα δείχνουν για τα πιο σοβαρά ζητήματα που πιέζουν οι δανειστές, η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ