Συνάντηση κορυφής: Τι ζητά ο Πρωθυπουργός, τι ρόλο παίζουν οι Αμερικάνοι!

Από τις Βρυξέλλες ξεκινά σήμερα το πλέον κρίσιμο πενθήμερο για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία. Η Σύνοδος Κορυφής και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα χαρακτηρίζονται μείζονος σημασίας, ωστόσο είναι δεδομένο ότι από τη σημερινή καθοριστική εξέλιξη της μίνι Συνόδου Κορυφής θα φανεί πόσο κοντά ή όχι βρισκόμαστε στην συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πίεση υπό την οποία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες είναι ασφυκτική και αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αποψινή συνάντησή του με τους Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ.

"Θα είναι σίγουρα ένα δύσκολο βράδυ", έλεγε χθες στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος πάντως εξέφραζε παράλληλα και την ελπίδα του ότι η επταμερής σύσκεψη θα αποτελέσει την αφορμή για τη γεφύρωση διαφορών και την αποσαφήνιση ζητημάτων που ερμηνεύονται διαφορετικά από την κυβέρνηση και τους δανειστές.

Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, όπως άφησαν και χθες να διαρρεύσει, με το Βερολίνο ειδικά, σε κάθε ευκαιρία, να επιχειρεί να διαχωρίσει τις συγκεκριμένες διαβουλεύσεις από τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού. Θέλει να πέσουν οι τόνοι μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, αλλά θα τονίσει παράλληλα στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Αθήνα θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες.

Η ίδια η καγκελάριος πάντως έσπευσε να περιορίσει τις προσδοκίες δηλώνοντας σήμερα ότι δεν περιμένει οριστικές αποφάσεις σήμερα ή τη Δευτέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γερμανίδα καγκελάριο κινείται και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Τουσκ δηλώνει πως η σημερινή συνάντηση «δεν θα είναι αποφασιστική» για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως «δεν θα ληφθούν αποφάσεις».

Ο κ. Τουσκ δήλωσε συγκεκριμένα πως η συνάντηση της Πέμπτης «δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» και τόνισε πως «κανείς δεν θέλει Grexitή Grexident.

Ενδεικτική, πάντως, της οριακής κατάστασης είναι η χθεσινή παρέμβαση του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ στο παρά πέντε της σημερινής Συνόδου. Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ρεαλιστική συμφωνία που θα βασίζεται σε πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα μας στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης.

Επαναβεβαίωση της συμφωνίας

Το στίγμα των προθέσεών του ο Αλέξης Τσίπρας το έδωσε στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. "Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες που δεν έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν, προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο", τόνισε χαρακτηριστικά, προς ικανοποίηση του εσωτερικού ακροατηρίου.

Ο κ. Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση με τους «ισχυρούς της Ευρώπης», σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει:

* Την επαναβεβαίωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση. «Επιμένουμε σε αυτήν, θέλουμε να τηρηθεί, ωστόσο απαιτείται αποσαφήνιση ορισμένων αναφορών της», έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, εξηγώντας πως «οι θεσμοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν συζητάμε την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος. Κάτι που δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών, τα οποία κινούνται στη λογική του προηγούμενου προγράμματος».

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση του Alpha. «Ενας τεχνικός υπάλληλος (Κοστέλο) έστειλε επιστολή και ζητούσε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και να αποφασίζει ποια νομοσχέδια θα ψηφιστούν», σημείωσε. Έκανε δε λόγο για «ένα θετικό σενάριο και για εμάς και για τους εταίρους. Να ακουμπήσουμε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου». Επίσης κατήγγειλε επικοινωνιακό πόλεμο από ορισμένους, που συνοδεύτηκε από μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

* Κορυφαίο βέβαια ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της χρηματοδοτικής ασφυξίας της χώρας. Και μπορεί χθες με κατεπείγουσα τροπολογία του το υπουργείο Οικονομικών να πήρε 900 εκατομμύρια ευρώ από το ΤΧΣ και η ΕΚΤ να αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ, όμως τα μέτρα αυτά μόνο προσωρινή λύση δίνουν, κάτι που ξέρουν καλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στους συνομιλητές του το ζήτημα αύξησης του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, καθώς και της επιστροφής των κερδών 1,9 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ. «Ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση και χρηματοδότηση. Η χώρα υφίσταται μια πίεση χωρίς λόγο μετά τη συμφωνία του Eurogroup», σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (Mega).

Χρονοδιαγράμματα και κοστολόγιο

Από την άλλη, η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα προς τους δανειστές θα είναι η άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναγκαίων για τη χώρα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφές κοστολόγιο. Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αυτό δεν θα σημάνει νέα μέτρα λιτότητας, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στην περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν και δεν βρεθεί κοινό σημείο με τις Βρυξέλλες, αυτό που διαβεβαιώνουν από το Μαξίμου είναι ότι «οι κοινωνικές ανάγκες προηγούνται των αναγκών των δανειστών», ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν, εξάλλου, ότι σε καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικάνοι δεν θα θελήσουν να δουν την Ελλάδα αποσταθεροποιημένη, καθώς τότε, τόσο από οικονομική όσο και από γεωστρατηγική άποψη το ρίσκο θα είναι μεγάλο για όλους. Αυτό βέβαια δεν θα το θέσει ξεκάθαρα απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο είναι κάτι που, όπως λένε στην κυβέρνηση, «γνωρίζουν καλά όλοι».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ