Γ. Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες: «Θα υποβάλουμε και νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις-Δεν χάσαμε χρόνο»

Για σημαντικό βήμα προς την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, έκανε λόγο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, απάντησε στα δημοσιεύματα ότι ο ίδιο μίλησε για δημοψήφισμα ή εκλογές καθώς και στο γεγονός ότι υπάρχει μια ασάφεια με τη λίστα μεταρρυθμίσεων τονίζοντας ότι θα υπάρξει και νέα λίστα.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την μετά τον Ιούνιο εποχή, ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Σε ότι αφορά την Corriere de la Serra ανέφερε ότι πρόκειται για διαστρέβλωση των όσων είπε στη συνέντευξη κι έκανε λόγο για μαύρη σελίδα για τη δημοσιογραφία.

Συγκεκριμένα τόνισε πως το ερώτημα του Ιταλού δημοσιογράφου ήταν τελείως υποθετικό. Η ερώτηση αφορούσε στο τι θα έκανε η κυβέρνηση αν οι εταίροι δεν έκαναν δεκτή καμία από τις προτάσεις της Ελλάδας και ο κ. Βαρουφάκης απαντησε πως “αν και αυτό δεν πρόκειται με τίποτα να συμβεί, τότε ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα προχωρούσαμε σε δημοψήφισμα”.
 

Δημοψήφισμα

“Του είπα πως οι προτάσεις μας γίνονται δεκτές από τους εταίρους, αλλά αφού επιμένεις, τότε αν δεν δεχόντουσαν ούτε μία από τις προτάσεις μας τότε θα κάναμε δημοψήφισμα. Και στην εφημερίδα επέλεξαν να βάλουν τίτλο πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εισηγείται δημοψήφισμα για Grexit”, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως ο δημοσιογράφος δεν το διαχειρίστηκε σωστά και έβαλε έναν τίτλο παραπλανητικό. “Αυτή ήταν μία μαύρη μέρα για αυτή την ιστορική ιταλική εφημερίδα”. O κ. Βαρουφάκης διέψευσε επίσης πως είχε “έντονο” διάλογο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
“Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ. Δεν το έκανε ούτε και σήμερα”, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: “Έχουμε εξηγήσει στους εταίρους πως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι πρώτη μας προτεραιότητα. «Δεν έχουμε χάσει χρόνο. Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές άρχισε να εργάζεται, όχι μόνο να κυβερνά αλλά να προγραμματίζει το δρόμο αλλά και τις στάσεις και διαδικασίες που θα χρειάζονταν».
Με τη δήλωση αυτή επιχείρησε να απαντήσει ο Γ. Βαρουφάκης στον Γ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος νωρίτερα είχε πει ότι πέρασαν χωρίς να γίνει τίποτε δύο εβδομάδες.
 

Δουλειά

«Χρειαστήκαμε δύο εβδομάδες και τρία Eurogroup για να θέσουμε τα θεμέλια. Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να τρέχουμε τα υπουργεία μας και να έχουμε έναν κατάλογο αναθεωρήσεων και αλλαγών, δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στα θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

Μιλώντας για το κείμενο που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εμείς υποβάλαμε πρόταση επτά παραδειγμάτων, ήταν η πρώτη δόση των προτάσεων που υποβάλαμε, θα έχουμε ένα νέο πακέτο 7-8 προτάσεων για να εξηγήσουμε ποια θα είναι η τελική λίστα των προτάσεων που θα υποβάλουμε προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».
Ακόμη έκανε λόγο και στο γεγονός ότι κάποιοι αναφέρονται στους θεσμούς ως τρόικα.

«Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους την στείλουμε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
«Οπως είπα στην πρώτη συνέντευξη τύπου ως ΥΠΟΙΚ οι τρεις θεσμικοί φορείς είναι θεσμοί στους οποίους ανήκουμε και ως μέλη αυτών των θεσμών θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές και είναι θεσμοί από τους οποίους έχουμε δανειστές. Η ιδεά ότι θα έχουμε την Τρόικα να εμφανίζεται με μεγάλο αριθμό τεχνοκρατών για να επιβάλουν προγράμματα που απέτυχαν αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, θα κάνουμε όμως ό,τι περνάει από το χέρι μας να τους δώσουμε πληροφορίες που χρειάζονται. Είμαστε ανοιχτη χώρα και τους περιμένουμε». Η εικόνα των τριών θεσμών να μας επιβάλουν ως άλλο παιχνίδι εξουσίας αυτό που θέλουν, αυτό δεν υπάρχει πια, συμπλήρωσε.

Σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και του Απριλίου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, ότι την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς και πως το ζήτημα της ρευστότητας θα το εγγυηθεί η ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με τους θεσμούς.
 

Συναντήσεις

Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι μετά το Eurogroup συναντήθηκε με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αυτές, λέγοντας ότι οι συζητήσεις γίνονται σε εμπιστευτική βάση. Αρκέστηκε να πει ότι κοινός τόπος όλων ήταν πώς να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η όλη διαδικασία της τετράμηνης περιόδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν ότι υπεύθυνος για το συντονισμό των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί, όπως είπε, «πηγή μεγάλης βοήθειας για τον ίδιο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ