Good News: 5 οινοποιεία της Αττικής συνασπίζονται και μας γνωρίζουν τα κρασιά τους αλλα & τα αξιοθέατα γύρω από την πρωτεύουσα

Πέντε οινοποιεία στην περιοχή της Αττικής δημιουργούν ένα οργανωμένο σύστημα διαδρομών που μας βοηθάει να γνωρίσουμε τα κρασιά αλλά και τα αξιοθέατα γύρω από την πρωτεύουσα. 

Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που τα αμπελοτόπια και τα οινοποιεία της βρίσκονται σε προάστια της πόλης. Κατευθυνόμενοι από τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς την Αττική Οδό, που θα μας οδηγήσει στην καρδιά της πρωτεύουσας, διακρίνουμε καλλιεργήσιμους αμπελώνες πολλών δεκαετιών.  

Τα σταφύλια και το κρασί αποτελούν, για περισσότερα από 3.000 χρόνια, βασικά προϊόντα της αττικής γης. Από αμφορείς και κεραμικά σκεύη που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές διαπιστώνουμε ότι η Αθήνα, μαζί με τη Μαρώνεια, τη Θάσο, τη Λήμνο αλλά και άλλες παράκτιες περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου, παρήγε κρασί, το οποίο, εκτός από εσωτερική κατανάλωση, διέθεταν και σε άλλες πόλεις-κράτη της εποχής.

Η κατεξοχήν ποικιλία της Αττικής είναι το Σαββατιανό. Πρόκειται για πολυδύναμη ποικιλία, η οποία δυστυχώς, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, δεν έτυχε της πρέπουσας αναγνώρισης. Πιθανό, ένας βασικός λόγος για τον οποίο το Σαββατιανό ήταν ο «παρίας» των ελληνικών ποικιλιών, είναι ότι αποτελούσε τη βάση για τις ρετσίνες. Οι εποχές άλλαξαν, πλέον βρίσκουμε εξαιρετικά εμφιαλωμένα Σαββατιανά, όπως και «τολμηρές» –επίσης εμφιαλωμένες– ρετσίνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον ενθουσιασμό της Tara Q. Τhomas από το αμερικανικό οινικό περιοδικό «Wine and Spirits», σε περιήγησή της στα οινοποιεία της Αττικής, πέρυσι την άνοιξη. Κυριολεκτικά εξήρε το Σαββατιανό!  

Παράλληλα, άρχισαν να καλλιεργούνται άλλες γηγενείς και κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Η καταξίωση των οινοποιείων της περιοχής προήλθε από την αναγνώριση ποιοτικών κρασιών, πολλά εκ των οποίων εξάγονται σε Ευρώπη και Αμερική.  

Πρόσφατα, πέντε οινοποιεία της Αττικής δημιούργησαν τους «Δρόμους του Κρασιού Αθήνας», ένα οργανωμένο σύστημα διαδρομών που μας βοηθάει να γνωρίσουμε τα κρασιά αλλά και τα αξιοθέατα γύρω από την πρωτεύουσα.

Ξεκινώντας από τα βόρεια της Αττικής, συναντάμε στη Σταμάτα το Κτήμα Κοκοτού. Το 1980, ο Γιώργος και η Άννα Κοκοτού δημιούργησαν έναν ιδιόκτητο αμπελώνα και ένα μικρής δυναμικότητας οινοποιείο, τεχνολογικά προηγμένο. Το κτήμα παράγει ετικέτες από τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, παράλληλα όμως καλλιεργεί και πειραματίζεται με τις ποικιλίες Σαββατιανό, Ασύρτικο και Gewürztraminer.  

Στην περιοχή της Ραφήνας συναντάμε το οινοποιείο της Αναστασίας Φράγκου, το οποίο ιδρύθηκε μέσα της δεκαετίας του '80. Συνολικά καλλιεργούνται 10 γηγενείς και κοσμοπολίτικες ποικιλίες σε αμπελώνες της ανατολικής Αττικής, τόπο ιδανικό για τα αμπέλια.  

Στην περιοχή της Παιανίας βρίσκεται το οινοποιείο των Αμπελώνων Μάρκου. Τα αδέρφια Μάρκου συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση 150 χρόνων, καλλιεργώντας 12 γηγενείς και κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Επιπλέον, έχουν 100 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες στη Νεμέα Πελοποννήσου, όπου καλλιεργούν Αγιωργίτικο.  

Κατευθυνόμενοι από τον Μαρκόπουλο προς τη Βραυρώνα, συναντάμε το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου. Πρόκειται για το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο, το οποίο το 2008 βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος, με βαθιά γνώση στο Σαββατιανό, συνεχίζει μια παράδοση που ξεκινάει αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα, με μοντέρνες μεθόδους και σύγχρονο εξοπλισμό, το Κτήμα Παπαγιαννάκου καλλιεργεί και παράγει σε ιδιόκτητους αμπελώνες γηγενείς και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, με αρκετές ετικέτες να έχουν βραβευτεί διεθνώς. Ναυαρχίδα του κτήματος παραμένει το Σαββατιανό, η ευλογημένη ποικιλία της αττικής γης.  

Νοτιότερα, στην περιοχή της Κερατέας, βρίσκεται η Μικροοινοποιία Μυλωνά. Διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες 120 στρεμμάτων και ξεχωρίζει για τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις. Επίσης παλαιά οινική οικογένεια, με αγάπη, φροντίδα και γνώση για το αμπέλι, αναδεικνύει έντεχνα τις ποικιλίες που καλλιεργεί. Μεταξύ άλλων, αξίζει να δοκιμάσετε τη Μαλαγουζιά.  

Αν επιθυμείτε να γνωρίσετε τους εν λόγω οινοποιούς από κοντά, μπορείτε να τους συναντήσετε όλους συγκεντρωμένους στο stand «Δρόμοι του Κρασιού Αθήνας» στην έκθεση Οινόραμα που θα πραγματοποιηθεί 7 και 8 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Παράλληλα, στο wine bar Ηeteroclito (Φωκίωνος 2 & Πετράκη, απέναντι από τη Μητρόπολη), από τις 4 έως τις 11 Μαρτίου, έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε σε ποτήρι επιλεγμένες εμφιαλωμένες ρετσίνες από κτήματα των «Δρόμων του Κρασιού Αθήνας».

Πηγή: www.lifo.gr - Δημήτρης Κουμάνης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ