Υπερψηφίστηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία με τους δανειστές - 5 «κατά» & 5 «λευκά»

Με ψηφοφορία για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση για ενδεικτική ψηφοφορία έγινε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ η συμφωνία εγκρίθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με συντριπτική πλειοψηφία όχι όμως με ομοφωνία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν περίπου πέντε τα κατά και άλλα τόσα τα λευκά. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απευθύνθηκε στους βουλευτές του, λέγοντας: "Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ". 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να τεθεί το θέμα της συμφωνίας σε ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως και έγινε με τη συντριπτική πλειοψηφία να υπερψηφίζει τόσο τη συμφωνία με τους δανειστές όσο και το περιεχόμενο της λίστας Βαρουφάκη. Με την ψηφοφορία αυτή, η οποία ήταν ενδεικτική και δεν έγινε καταμέτρηση - κάτι που αφήνει περιθώριο για διαφορετικές εκτιμήσεις - ολοκληρώθηκε μετά από 9 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του οργάνου.

Κλείνοντας την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ανέφερε ακόμη ότι «με γοργό βήμα προωθούμε το νομοθετικό μας έργο. Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής. Θα περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν την συμφωνία και μετά θα δούμε ένα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες».

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του νωρίτερα είπε: "Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Eurogroup και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό".

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από πλευράς του, άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρχε -όπως σημείωσε- ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Eurogroup, ενώ διαφώνησε και με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. 

"Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα" φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. 

Σημείωσε, δε, ότι κατά τη άποψή του δεν είναι μία καλή συμφωνία, ωστόσο από την στιγμή που το κείμενο έφυγε, θα πρέπει να προχωρήσουμε και η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. 

Παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας: "Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ